Workshopul „How to become an artist in residence”

(Română) Uniunea Teatrală din România – UNITER organizează în data de 10 noiembrie 2010, orele 10.00 – 17.00, workshopul „How to become an artist in residence” / „Cum să devii artist în rezidenţă”.

Workshopul „How to become an artist in residence”

Uniunea Teatrală din România – UNITER organizează în data de 10 noiembrie 2010, orele 10.00 – 17.00, workshopul „How to become an artist in residence” / „Cum să devii artist în rezidenţă”.
Workshopul se derulează în cadrul „ON-AiR”, program european ce îşi propune să ofere artiştiloroportunităţi pentru a explora procesul de creaţie, împreună cu colegi din alte ţări, aparţinând altor culturi, permiţându-le astfel să îşi extindă reţeaua profesională. Rezidenţele sunt ferm încorporate în infrastructura locală şi regională a artelor. Programele europene de acest gen oferă suport pentru o expansiune intensă a mentalităţilor şi a produselor artistice, nu numai între organizatori, ci şi între artişti şi publicurile lor.
Workshopul va avea loc la Hotelul Capital Plaza Bucureşti (Bd. Iancu de Hunedoara nr. 54, sector 1, Bucureşti, lângă Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”) şi va fi susţinut de trainerii Bojana Panevska, Yasmine Ostendorf şi Yeb Wiersma, reprezentanţi ai Stichting Trans Artists – Amsterdam Olanda, organizaţia coordonatoare a proiectului „ON-AiR”.

De asemenea, pe parcursul zilelor de 11, 12 şi 13 noiembrie se va derula un seminar cu reprezentanţii celor 18 organizaţii partenere în programul „ON-AiR”.

Expertiza partenerilor acoperă toate disciplinele artistice şi toate regiunile UE. Ei reprezintă medii culturale diverse şi diferite perspective artistice profesionale, variind de la organizaţii neguvernamentale până la organizaţii-gazdă pentru rezidenţe şi ateliere. Toţi partenerii joacă un rol-cheie în infrastructura de mobilitate în ţările lor.
Aceştia sunt:

  • directori ai programelor de rezidenţă. Programele lor asigură o gamă variată de programe AiR, de la rezidenţe pentru discipline specifice artelor (artişti grafici, artişti interpreţi sau specialişti mass-media) până la rezidenţe interdisciplinare concentrate pe locurile de muncă din spaţiul public şi/sau de proiecte de orientare comunitară;
  • profesionişti responsabili de programele educaţionale la nivel de masterat şi/sau şcoală de artă/universităţi;
  • directorii de programe dedicate direct artiştilor;
  • profesionişti în artă din cadrul organizaţiilor neguvernamentale, care sunt responsabili cu politicile de sprijinire a mobilităţii artiştilor şi / sau oportunităţile de finanţare la nivel local, regional sau naţional;
  • directorii şi coordonatorii de resurse pentru artişti pe probleme de mobilitate;
  • membrii, care în acelaşi timp participă activ în programele de mobilitate şi sunt implicaţi în reţelele de rezidenţiat artistic.

Coordonator de proiect: 
Stichting Trans Artists, Amsterdam-Olanda
 
Coorganizatori:
UNITER, Bucureşti – România
Mühely Alapitvány (Workshop Foundation), Budapesta – Ungaria
Primăria oraşului Göteborg în parteneriat cu organizaţia Konstepidemin, Göteborg – Suedia
K2 Cagdas Sanat Dernegi, Izmir – Turcia

Parteneri:
Primăria oraşului Munchen, Germania – München
Pépinières Östenreich, Austria – Graz
Glasgow School for the Arts, Marea Britanie – Glasgow
Workshop Foundation, Ungaria – Budapesta
Artservis, Slovenia – Liubliana
Mala Stanica, Macedonia – Sofia
Frans Masereel Centrum / Vlaams Ministerie van Cultuur, Belgia – Kasterlee
GAI, Italia – Torino
ARTEZ, Olanda – Enschede
CCA-Ujazdovski Castle, Polonia – Varşovia
Beykent University, Turcia – Istanbul
Stanica, Slovacia – Zilinia
Artes e Ideias, Portugalia – Lisabona
+ Partener nou prezentat la seminar Bucureşti – PublicROOM, Sofia – Macedonia