Tudor Aaron Istodor: „Adevărata regie este când regizorul conduce actorii cu subtilitate și nu se pune pe el în față”

HAI LA TEATRU! UNITER lansează o nouă campanie prin care artiștii vă invită să veniți la teatru, să vă convingeți că teatrul românesc are nu doar un mare trecut, ci și un mare prezent și, mai ales, un mare viitor.

Tudor Aaron Istodor: „Adevărata regie este când regizorul conduce actorii cu subtilitate și nu se pune pe el în față”

Actorul Tudor Aaron Istodor are un reper în materie de regie de teatru: Cristi Juncu, pentru că știe să lucreze într-un mod subtil, aproape invizibil, cu actorii. Admirația sa pentru regizorul Cristi Juncu ar putea fi și o invitație provocatoare pentru cei indeciși, dar care vor să iasă în aceste zile „gri” din casă pentru a merge la teatru.

banner uniter 2017

RECOMANDĂRILE ACTORULUI

În ce spectacole joci în această stagiune și de ce ar trebui să le vedem ?

Un spectacol care îmi e foarte drag este „Băiatul din Brooklyn” de la Teatrul Evreiesc, în regia lui Cristi Juncu. E un text excepțional și lucrul cu Cristi Juncu a fost o bucurie. Mai joc si în „Regele Lear” la TNB, un spectacol foarte frumos, cu o plastică aparte, într-o zonă care mă interesează mult. Am spectacole și la Godot Cafe – „Happy End” și „Carpathian Garden”, două comedii la care lumea râde, dar pleacă punându-și întrebări despre ei, ceea ce e până la urmă e scopul artei. Și mai am și alte spectacole.

Un alt spectacol pe care îl recomanzi, dar în care nu joci, care ar fi?

„Două loturi”, regia Alexandru Dabija, la TNB. Un spectacol care m-a impresionat foarte mult.

Un actor care îți place?

Alexandru Potocean. Îl știu din facultate. E un actor foarte bun și un om pe măsură!

O actriță care îți place?

Raluca Aprodu. Are forță, are farmec, are prezență, are sensibilitate, e un partener viu și în care îți poți pune baza și o iubesc!

Baiatul din Brooklyn. credit foto Oana Monica Nae (1)
„Băiatul din Brooklyn”, în regia lui Cristi Juncu, la Teatrul Evreiesc de Stat

Un regizor de urmărit. De ce?

Cristi Juncu. Pentru că lucrează excepțional cu actorii ! Când vezi spectacolele lui Juncu, vezi niște actori foarte, foarte buni și te gândești: „Unde e regia?”. Păi tocmai asta mi se pare adevărata regie, când regizorul conduce actorii cu subtilitate și nu se pune pe el în față.

Un motiv pentru care să mergem la teatru…

Ca să vedem niște chestii la noi, de care nu eram conștienți.

 CELE MAI…

Cel mai bun sfat primit în cariera ta.

Fiule, fă cum îi place ție!

Cea mai neobișnuită întâmplare trăită pe scenă.

Criza de râs de cinci minute în care spectacolul s-a oprit. Am auzit din sală un râs total atipic, ne-a bușit râsul pe toți actorii care eram în scenă, publicul ne-a văzut, oamenii din sală au început să râdă și a fost un cerc vicios. A părut o eternitate. Când s-a consumat râsul, am continuat spectacolul, dar a fost ceva…

Cel mai provocator spectacol de până acum, pentru tine.

„Exil în pământul uitării” – spectacol de teatru-dans, pentru că la un moment dat am crezut că mor pe scenă. A trebuit să-mi repet în gând „Tudor, respiră, inspiră, respiră”, ca să continuu. După spectacolul ăla, m-am gândit serios să-mi pun la punct condiția fizică.

Cel mai dificil moment din experiența ta în teatru.

Momentul în care a trebuit să spun că nu mai joc un spectacol. Până atunci mă gândeam că pot eu să rezolv, să salvez un spectacol. Dar nu e așa. Cred că toate elementele trebuie să funcționeze ca un spectacol să fie bun sau cel puțin decent. Nu ajunge doar să fie regizorul bun, actorii sau scenografia. E o muncă de echipă și e frumos că e așa.

Cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat de când ești actor.

Am o familie minunată, o iubită pe care o iubesc și o admir profesional și două pisici!

Cea mai interesantă întâlnire pe care ai avut-o în teatru. De ce aceea?

Cu Liviu Ciulei. Pentru că am întâlnit un titan al teatrului de o bunătate desăvârșită. La un moment dat a trebuit să îl refuz la un spectacol, pentru că trebuia să filmez la Lucian Pintilie și mă așteptam să se supere îngrozitor și, evident, ar fi fost îndreptățit. În schimb, mi-a spus: „Du-te și filmează, normal”. Am rămas perplex. Calitate umană!

„Cel mai bun sfat pe care l-am primit în carieră a fost: fiule, fă cum îți place ție!”

Tudor Istodor, actor

Foto: Facebook/Tudor Istodor, Oana Monica Nae