Programul mapxxl 2005 – 2007
UNITER a lansat si organizat in Romania programul international de rezidente multidisciplinare mapxxl 2005 – 2007 derulat in colaborare cu reteaua culturala „Pépinières européennes pour jeunes artistes” si programul Culture 2000 al Comisiei Europene.
Scopul programului european mapxxl a fost promovarea actelor artistice, sustinerea mobilitatii tinerilor artisti si realizarea concreta a schimburilor culturale intre diferiti parteneri europeni. Programul a fost implementat de 84 de structuri culturale partenere din 26 de tari (Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Canada-Quebec, Spania, Estonia, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, Romania, Serbia si Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Suedia).
Programul mapxxl a oferit 61 de rezidente multidisciplinare in 26 de tari pentru mai mult de 80 de artisti cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani. Asociat unei structuri profesionale, unui oras si unui coordonator de rezidenta, artistul a beneficiat de o perioada de rezidenta de 2 pana la 9 luni intr-o structura de primire pe care a ales-o personal.
in cadrul acestui program sub coordonarea UNITER, patru structuri din Romania au organizat in perioada 2005 – 2007 rezidente pentru tinerii artisti:
- ArCuB, Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti: rezidenta „Fotografie”, 2 luni, 12 septembrie – 8 noiembrie 2005, laureat Pascal Martinez (Franta). Acesta a realizat un catalog de fotografie numit NonStop Bucuresti 2005 si a avut o expozitie de fotografie la H’art Gallery. in timpul plimbarilor sale in Bucuresti, Pascal Martinez a inregistrat fragilitatea unui spatiu urban pe cale sa se re-occidentalizeze. Refuzand sa arate o arhitectura gri si monotona, rezultat al celor 45 de ani de comunism, el a propus o viziune colorata si poetica a orasului in care codurile unei noi ere coabiteaza cu elemente destinate disparitiei.
- Memorialul „Mihai Eminescu” Ipotesti: rezidenta „Fotografie in spatiul poeziei”, 2 luni, 22 iulie – 15 septembrie 2005, laureata Marie Maurel (Franta). Expozitia ei de fotografie numita „Elegie” a fost o minunata imbinare a poeticii eminesciene cu talentul ei creator, la vernisaj participand reprezentanti ai lumii culturale locale, ai Centrului Cultural Francez din Iasi, precum si ai Ambasadei Frantei la Bucuresti.
- Fundatia „Democratie prin cultura” din Sibiu / Teatrul National „Radu Stanca” si Teatrul pentru Copii si Tineret Gong din Sibiu: rezidenta „Arta spectacolului, 2 luni pentru 2 artisti, in perioadele 10 aprilie – 6 iunie 2006, 4 aprilie – 2 iunie 2007. in primul an artistul Florent Lamorux a realizat proiectul „1, 2, 3 statuile”, spectacol parodie a executiei lui Nicolae Ceausescu, prezentat in Piata Mare din Sibiu in colaborare cu sase elevi ai Liceului de Arta din Sibiu, iar in cel de-al doilea an a realizat o instalatie „territoire nomade parcking”, un TAZ (ref. Hakim Bay: Zone d’Autonomie Temporaire – zona de autonomie temporara), o masina din materiale reciclabile. Cealalta laureata, Ombline de Benque a pus in scena spectacolul „De ce fierbe copilul in mamaliga”, dupa Aglaya Veteragnyi, in colaborare cu echipa Teatrului Gong, teatru specializat in arta marionetelor. Aceasta creatie a intrat in repertoriul curent al teatrului si a avut premiera in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Cealalta laureata, Ombline de Benque a pus in scena spectacolul „De ce fierbe copilul in mamaliga”, dupa Aglaya Veteragnyi, in colaborare cu echipa Teatrului Gong, teatru specializat in arta marionetelor. Aceasta creatie a intrat in repertoriul curent al teatrului si a avut premiera in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Din Romania, Alexandru Axinte a fost laureat al acestui program, urmand o rezidenta de trei luni in Austria la Graz, intre 1 martie – 1 iunie 2006 pe parcursul careia a lucrat la un proiect de creatie arhitecturala impreuna cu alti doi laureati.
Etapele programului mapxxl au fost: apelul de informare asupra programului, primirea aplicatiilor, stabilirea juriilor de preselectie si procesul de preselectie in sine a artistilor de catre membrii juriilor – profesionisti ai lumii culturale din fiecare tara, trimiterea dosarelor juriului international reunit in Irlanda la Cork (format din reprezentanti ai tuturor tarilor), stabilirea castigatorilor programului, si derularea rezidentelor.