Rareş Gabriel Andrici: „Actoria este ca un virus de care nu mai pot să scap“

Rareş Gabriel Andrici a participat la preselecţia HOP la Secţiunea “Grup” împreună cu Alexandru Voicu, Daniel Achim şi Cătălina Bălălău. Au convins juriul care i-a “trecut” în gală cu textul “With a little help from my friends” de Maria Manolescu, pus în scenă de Irina Crăiţa-Mândră.

Rareş Gabriel Andrici: „Actoria este ca un virus de care nu mai pot să scap“

INTERVIURILE HOP www.uniter.ro îi prezintă pe tinerii actori care au câștigat preselecția de la București. Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort.

banner-bun

Ai avut emoţii la preselecţie?

Da, am emoţii înainte de orice spectacol. Cred că am ajuns să mă obişnuiesc, dar nu cred că voi scăpa vreodată de ele.

Ce ţi-a spus juriul şi cum ţi s-au părut opiniile referitoare la prestaţia ta?

Juriul ne-a dat câteva sugestii bune, după părerea mea, care ar îmbunătăţi ce avem deocamdată. Dar ce anume vom schimba, va fi decizia regizorului Irina Crăiţă-Mândră.

Dintre rolurile pe care le-ai interpretat până acum, există unul care îţi place în mod deosebit?

Rolul meu preferat este Katurian din „Omul-pernă”, pentru că mi se pare cel mai bine construit la nivel de complexitate a problemei personajului.

Care sunt actorii români pe care îi admiri?

Admir o groază de actori, dar am să menţionez trei oameni de la care am şi învăţat foarte multe subtilităţi ce ţin de arta actorului: Adrian Titieni, Gelu Colceag şi Florin Grigoraş.

Ce actor străin îţi place şi în ce film te-a impresionat în mod deosebit?

Mi-a plăcut foarte mult de Peter Finch în “Network”. Cred că este unul din cele mai bune exemple de artişti capabili să modifice paradigme.

De ce te-ai făcut actor?

Pentru că mi-am pus în gând să trăiesc făcând ceea ce mă face pe mine cel mai fericit: joaca. Este ca un virus de care nu mai pot să scap: nimic nu îmi dă mai mult elan să mă descopăr pe mine şi pe cei din jurul meu decât actoria.

Cum te visezi peste cinci ani? Dar peste 10?

Peste cinci ani mă visez jucând într-un cadru mult mai organizat decât cel în care mă aflu acum, după facultate. După asta nu prea îndrăznesc să visez mai departe, deocamdată, pentru că în România artiştii sunt încă supuşi unui sistem care nu le este favorabil.

Îţi mai aminteşti cum a fost prima zi de facultate?

Da, aşteptam cu nerăbdare să înceapă cursul şi să devin actor. Mă simţeam ca un burete uscat aruncat într-un ocean infinit şi misterios.

O amintire semnificativă din anii de facultate?…

Unul din cele mai impresionante momente a fost prima întâlnire cu publicul adevărat, în contextul unui spectacol făcut la UNATC. Parcă şcoala nu mai era şcoală, totul devenise mult mai important, spectatorul părea cel mai în măsură să te judece. Șocul provocat de realizarea momentului este unic; o încununare a muncii de până atunci.

Ce ţi se pare cel mai greu în această profesie?

Cel mai greu mi se pare faptul că trebuie să accept dimensiunea subiectivă a artei actorului. Uneori privim acelaşi lucru, dar avem criterii diferite de calificare. De aceea cred că actorul este în acelaşi timp şi rege, şi cerşetor.

Ai de făcut vreun reproş profesorilor din aceşti ani de şcoală? Dacă ai putea să schimbi ceva în sistem, cu ce anume ai începe?

Personal, am învăţat de la fiecare profesor lucruri semnificative şi nu am de ce să reproşez nimic sistemului din care am făcut parte, pentru că el este inerent vremurilor în care trăim, iar pe acestea nu am cum să le schimb eu.

Ce rol ţi-ar plăcea să joci în viitorul apropiat?

O să spun ceva ce cred că spun mulţi colegi: daţi-mi să joc şi am să fac cât pot de bine. Mi-ar plăcea să “mi se ofere” roluri din care să pot alege. Dar, de obicei, eu le vânez pe ele şi nu invers.

Dacă s-ar fi acordat note la preselecţia HOP, iar tu ai fi fost în juriu, ce notă ţi-ai fi dat?

Rareori am o părere bună despre mine după un spectacol, pentru că aproape de fiecare dată îmi dau seama că este o continuă muncă. Nu ştiu ce notă mi-aş da şi nici pentru ce.

Rareş Andrici, pe scena Galei HOP, în “With a little help from my friends”
Rareş Andrici, pe scena Galei HOP, în “With a little help from my friends”

Mini CV:

Rareş Gabriel Andrici a absolvit ciclul de licenţă în 2013, la UNATC Bucureşti, clasa profesorului Adrian Titieni.

A mai participat la Gala HOP în 2013, chiar după absolvire, cu spectacolul “Pisica Verde”, când a câştigat trei premii la secţia grup.

Spectacole în care a jucat:

“Pisica Verde” (rolul Dani), regia Cristi Juncu;

“Pescăruşul” (rolul Treplev), regia Gelu Colceag;

“Omul-pernă” (Katurian), regia Florin Grigoraş;

“Clasa noastră”  (Wladek), regia Simona Măicănescu;

“Trilogia belgrădeană” (Mica), regia Mihaela Beţiu;

“Război” (Ivan), regia Radu Pocovnicu;

“Dureri fantomă” (Dima), regia Bogdan Budeş;

“Cele două orfeline” (Pierre), regia George Ivaşcu;

Foto: Facebook / Anastasia Nashko

**************************************************************

În zilele de 15, 16 şi 17 iulie a.c. UNITER a organizat preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP. Juriul a fost format din: Radu Afrim, Dorina Chiriac, Radu Iacoban, Gabi Lupu și Iris Spiridon.