de Uniter Thursday June 3rd, 2010
Teatrul Ion Creangă Bucureşti www.teatrulioncreanga.ro
Cursuri pentru părinți
În a doua jumătate a lunii iunie, la Sala Studio (Teatrul Ion Creangă, sediul administrativ, Bd.Gheorghe Magheru nr 27) va avea loc cursul pentru părinți Eu și copilul meu ,susținut de Adina Bereș-psiholog terapeut.
Cursul se va desfășura în cadrul proiectului european Small Size, big citizen , în cadrul căruia Teatrul Ion Creangă este coorganizator. Scopul proiectului este de a încuraja promovarea Educației Timpurii prin intermediul artei spectacolului, dar și prin activități conexe: ateliere de lucru adresate copiilor, artiștilor, educatorilor și părinților, cercetări, dezbateri , stagii de pregătire.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj www.huntheater.ro
Atelier de scenografie pentru copii
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Teatrul Maghiar din Cluj organizează un workshop de scenografie destinat elevilor, care are ca scop introducerea acestora în istoria costumului de teatru, expunerea unor noţiuni de bază privind evolutia hainelor şi a preferinţelor oamenilor în materie de modă, precum şi a evoluţiei costumelor de teatru în cursul marilor perioade ale istoriei teatrului.
Atelierul va cuprinde mai multe sesiuni de 2 ore, fiecare oferind o prezentare generală a unei etape importante din istoria artei şi a teatrului, a cromaticii şi motivelor abordate în diferite perioade.
Fiecare sesiune include o parte teoretică de aproximativ 20 de minute, cât şi o parte practică, pe parcursul căreia elevii pot folosi liber şi creativ cromatica, motivele şi materialele textile cel mai des abordate în acea epoca respectivă. Elevii pot crea statuete din lut, bijuterii, măşti, evantaie, picturi pe sticlă, şi pot fi create obiecte şi în grup (de exemplu paravane..) ce pot fi ulterior folosite de către copii cu ocazia realizării unui spectacol la şcoală.
Activităţile sunt destinate elevilor din clasele IV-VII şi vor fi conduse de către Zsuzsa Szebeni, din partea Institutul Naţional de Istoria Teatrului din Budapesta. Acest institut organizează frecvent activităţi asemănătoare la Budapesta, şi în alte localităţi apropiate, elevii putând valorifica aceste informaţii şi aptitudini în multe alte domenii precum dans, teatru, literatură, istorie, desen etc.
Microstagiune
Stagiunea 2009-2010 se va încheia la Teatrul Maghiar de Stat Cluj cu o microstagiune, în cadrul căreia în perioada 15 -18 iunie publicul clujean şi toţi cei interesaţi vor avea ocazia să urmărească patru spectacole importante ale teatrului maghiar din ultimii ani. Pe 15 iunie de la ora 19.00 va avea loc spectacolul Trei surori de A.P. Cehov (regia: Gábor Tompa) – distins cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2008. Acesta va fi urmat pe 16 iunie de la ora 20.00 de spectacolul Născut pentru niciodată de András Visky (regia: Gábor Tompa), producţie care tocmai a participat la Festivalul Internaţional de Teatru KONTAKT din Torun, Polonia şi care la Festivalul de Teatru de la Avignon a fost numit de către portalul festivalier.net cel mai bun spectacol din categoria OFF. Pe 17 şi 18 iunie publicul va avea ocazia să urmărească două spectacole semnate Andrei Şerban, Strigăte şi soaptede Ingmar Bergman (recenta montare a regizorului la Cluj) şi Unchiul Vania, producţie care a căştigat premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2007. Spectacolele vor fi traduse în limba română.
Teatrul Ariel Târgu Mureş www.teatrulariel.ro
Întâlnire Ariel 2010
Cele două trupe ale teatrului (română şi maghiară) oferă spre evaluarea publicului, specialiştilor, finanţatorilor şi partenerilor săi, spectacolele şi proiectele reprezentative ale stagiunii în cadrul Întâlnirilor anuale cu Ariel.
Întâlnirea va avea loc între 14 şi 17 iunie.
Vor fi prezentate 5 spectacole pentru copii şi cinci spectacole pentru tineret/adulţi, spectacole aparţinând Teatrului Ariel, Teatrului de păpuşi din Eger (Ungaria) şi celui din Alba Iulia.
Va avea loc lansarea unui CD cu poveşti selecţionate Fabrica de Poveşti, precum şi o lansare de carte.