Regulament

Regulament de funcţionare

GALA PREMIILOR  UNITER   pentru anul 2009

19 aprilie 2010, ediţia a XVIII-a

1.Program de interes naţional – Gala premiilor UNITER, este un program permanent al Uniunii Teatrale din România.

2.Pentru anul 2009 cuprinde în analiză perioada  ianuarie / decembrie 2009.

3.Conceput ca o sărbătoare a Teatrului Românesc, programul pune în valoare cele mai semnificative creaţii teatrale ale anului 2009, recompensând cu Premii creativitatea de excepţie manifestată în această perioadă  şi întreaga activitate a unor artişti valoroşi.

4.Cadrul concret de desfăşurare este un spectacol conceput în maniera marilor spectacole internaţionale de decernare de premii (Oscar, Cezar, Globul de Cristal, etc.) spectacol în care importante personalităţi culturale, artistice, politice din ţară şi din străinătate, înmânează premiile UNITER  laureaţilor.

5.Fondatorul şi Directorul acestui Program este actorul Ion Caramitru. El stabileşte, pentru fiecare ediţie, echipa cu care va lucra la organizarea Galei şi desemnează cele două jurii ale Galei.

6.Organizatorii Galei, care pot fi şi parteneri îşi asumă buna desfăşurare a Galei, în conformitate cu scopul afirmat la punctele 1,2,3 şi găsirea soluţiilor financiare pentru acest program.

7.Premiile Galei UNITER sunt acordate astfel:

a.prin Votul senatului UNITER: Premiul pentru Excelenţă; Premiul pentru întreaga activitate (actor, actriţă, regizor, scenograf, critic sau istoric teatral) şi premii speciale. Premiile speciale se stabilesc în fiecare an la nivelul Senatului. Pentru anul 2009 premiile speciale se vor stabili de către senatul Uniter având în vedere activităţi artistice de excepţie care nu este obligatoriu să se fi manifestat numai în anul 2009.

  1. prin nominalizări făcute de un juriu desemnat de Directorul Galei. Acest juriu este format din profesionişti în artele spectacolului – critici de teatru – care vor desemna nominalizările pentru fiecare Premiu. Nominalizările au la bază producţia teatrală a anului 2009 şi sunt asumate integral de membrii juriului. Juriul are autonomie deplină în alegerea vizionării spectacolelor, Uniter având obligaţia de a asigura organizarea logistică a întregii activităţi a juriului pe perioada desfăşurării ei.  Nominalizările sunt vizionate de un al doilea juriu, care în seara Galei, chiar înainte de începerea spectacolului, deliberează şi stabileşte câştigătorul fiecărui Premiu. Câştigătorul Premiului este menţionat într-un plic închis , citit chiar pe scena Galei. Premiile sunt secrete până la citirea lor pe scenă (membrii juriului au obligaţia, prin regulament, să nu facă publice rezultatele deliberărilor). Pe bază de nominalizări se acordă următoarele premii: pentru cel mai bun spectacol, pentru cel mai bun regizor, pentru cea mai bună scenografie, pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru teatru radiofonic, pentru debut. Toate aceste premii au în vedere activitatea artistică din anul 2009.
  2. În urma concursului de dramaturgie Piesa anului (program distinct al UNITER) se acordă Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului. Acest premiu este înmânat de organizatorii Concursului pe scena Galei premiilor Uniter. Premiul este rezultatul deliberărilor unui juriu aparte.
  3. În seara Galei mai sunt înmânate următoarele premii

– Premiul Mecena – acordat de Directorul Galei şi Preşedintele UNITER

– Alte premii stabilite de senatul UNITER cu ocazii aniversare.

  1. Singurul care poate stabili ca şi alte premii să se acorde în acest cadru sărbătoresc este Directorul Programului Galei premiilor UNITER.

9.Data şi locul desfăşurării Galei Premiilor UNITER, personalităţile invitate să înmâneze premii, amănuntele legate de desfăşurarea galei sunt stabilite de Directorul Programului Galei Premiilor UNITER sau în acord cu acesta.