#momentememorabile

Ion Caramitru – GALA UNITER 2021

Ion Caramitru, ultima dată pe scena Galei UNITER. 19 iulie 2021, acasă, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

Ion Caramitru – GALA UNITER 2017

8 mai 2017. Ion Caramitru, live, de la Teatrul Național Timișoara, la a 25-a ediție a Galei Premiilor UNITER.

„Sunt 25 de ediții. 25 de ani în care am dat premii. Și am și o aniversare a mea, 25 de ani de când n-am luat niciun premiu.”

(Conform statutului Uniunii, președintele UNITER nu poate primi premii în cadrul Galei.)

Ion Caramitru – GALA UNITER 1994

„Așa cum viața se desfășoară și spectacolul nostru s-a născut și a trebuit să treacă o punte. Adică a trebuit să lupte”.

Momente din discursul lui Ion Caramitru la a doua ediție a Galei Premiilor UNITER de la Sala Mare a Teatrului Național București. Printre laureații acelei ediții: Tompa Gábor, Horațiu Mălăele, Oana Pellea, Victor Scoradeț, Dan Jitianu, Gina Patrichi, Adriana Leonescu sau Aureliu Manea.

George și Mihai Constantin – GALA UNITER 1993 și 1995

George Constantin, unul dintre monștrii sacri ai teatrului românesc, pe scena Galei UNITER în 1993. Doi ani mai târziu, în 1995, fiul lui, Mihai Constantin, este laureat cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Leontis în spectacolul „Poveste de iarnă”, premiu pe care îl dedică tatălui său.

Gina Patrichi – GALA UNITER 1994

Gina Patrichi a primit Premiul de excelenţă în anul 1994 din mâna regizorului englez Sir Richard Charles Hastings Eyre, directorul London National Theatre. La numai o lună după acest moment, pe 18 martie, s-a stins.

Horațiu Mălăele – GALA UNITER 1994

Câştigător al Premiului de Excelență în anul 2018 în cadrul Galei de la Alba Iulia, Horațiu Mălăele a mai câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal în anii 1994 și 1998. A mai fost nominalizat de trei ori pentru acest premiu în 1997, 2002 și 2011.

Oana Pellea – GALA UNITER 1994

Renumitei actrițe i se acordă în anul 1994 Premiul pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” pentru rolul Julietta Martens în spectacolul „Mephisto”. Se întoarce pe scena Galei UNITER în 2001, fiind câştigătoarea Premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Catarina în spectacolul „Îmblânzirea scorpiei”. De-a lungul anilor a mai avut alte 3 nominalizări la aceeași categorie.

Familia Regală – GALA UNITER 1994 – 2007

Prezentă alături de noi la fiecare ediție a Galei, Familia Regală ne-a onorat în anul 2007 prin prezența la Sibiu a Majestății Sale Regale Regele Mihai I al României și Majestăți Sale Regale Regina Ana a României, a Majestatății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Olga Tudorache – GALA UNITER 1995

Olga Tudorache a primit în 1995 Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Ulterior, actrița a câștigat alte două premii UNITER: cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Regina în spectacolul „Regina mamă” în 1999 și Premiul de excelenţă la cea de a XVII-a ediție a Galei, în 2009.

David Esrig și Marin Moraru – GALA UNITER 1995

Regizorul David Esrig îi înmânează actorului Marin Moraru Premiul pentru întreaga activitate. Acesta, extrem de emoționat, declară: „Mă încearcă o emoție ciudata, nu am mai avut-o (…) difuză… pentru că în sală aici se află mulți prieteni ai mei, mulți dintre colegii mei care sunt prietenii mei, colegii mei au fost prietenii mei, pentru că noi am fost o familie. Teatrul nu se face decât în familie, în dragoste de aproapele tău.”

Gheorghe Dinică – GALA UNITER 1996

Pe scena Operei Române, Gheorghe Dinică primește la Gala Premiilor UNITER din 1996 Premiul de Excelență

„Am prilejul deosebit de frumos pentru mine să mulțumesc colegilor mei, excelenților mei colegi, cu care am trudit la realizarea rolurilor mele. Mulți dintre ei sunt în sală și îi îmbrățișez din tot sufletul.”

Alexandru Darie – GALA UNITER 1996

„Am învățat că misiunea noastră, a regizorilor, este aceea de a dispărea. A dispărea din ceea ce facem și de a lăsa să vorbească lucrul pe care îl facem. Asta mă grăbesc și eu să fac și vă mulțumesc încă o dată.”

La Gala Premiilor UNITER din 1996, Alexandru Darie este nominalizat la premiul pentru cea mai bună regie alături de Cătălina Buzoianu și Dragoș Galgoțiu. Și câștigă titlul de cel mai bun regizor al anului 1995 pentru spectacolul „Trei surori“ de A.P. Cehov de la Teatrul Bulandra.

A fost invitat să pună în scenă la Oxford Stage Company, „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii.

La Performing Arts Centre, New York a montat „Mizantropul” de Molière și „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov. În 1996, anul în care primește premiul pentru cel mai bun regizor în România, montează în Japonia la Ghinza Season Theatre din Tokio „Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht și „Macbeth” de William Shakespeare.

Ștefan Iordache – GALA UNITER 1999 – 2005

În anul 1999 Ștefan Iordache, unul dintre actorii reper ai teatrului românesc, primea premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER. Discursul său face dovada unei uimitoare smerenii: „Mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc vieții de la care m-am adăpat din plin. Mulțumesc aceleiași vieți care m-a smuls din Rahova și m-a adus aici, în fața dumneavoastră ca să primesc acest premiu.” În 2005, Ștefan Iordache se întoarce pe scena Galei „datorită celor doi nepoți, Todea și Caramitru” pentru a oferi premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal Marianei Mihuț.

Irina Petrescu și Alexandru Tocilescu – GALA UNITER 2002

Actrița Irina Petrescu îi face laudatio regizorului Alexandru Tocilescu pe scena Galei Premiilor UNITER 2002, când i s-a acordat premiul pentru întreaga activitate.

Marcel Iureș – GALA UNITER 2002

Din 1995, Marcel Iureș este președinte al Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România. A jucat pe mai toate scenele de teatru din România, cu precădere la: Național Cluj, Bulandra, Odeon, Comedie, Teatrul Național București, ACT. În vizorul Galei UNITER a fost în 1994, 1999, 2001, 2002 și 2008. În 2004 i-a fost atribuit prestigiosul premiu de excelență.

În anul 2002, cu rolul Bruscon în spectacolul „Creatorul de teatru”, la Teatrul ACT, câștigă premiul pentru cel mai bun actor în rol principal. Marcel Iureș:

„Și mai spune personajul meu ceva extrem de frumos: încarcerați pe viață în teatru. Fără nici cea mai mică speranță a grațierii. Mii de deținuți în teatre, temnițe sub formă de teatre, cu o singură certitudine, aceea de a fi executați. N-am nimic altceva în afară de credința noastră. Nici nu vrem altceva mai mult, de-asta nici nu reproșăm nimănui. Este singurul lucru care ne ține în viață…

Ion Lucian – GALA UNITER 2002

Ion Lucian, actor român de comedie în film, radio, teatru, televiziune și voce, dramaturg, epigramist, director al teatrului Excelsior, societar de onoare al Teatrului Național București.

Pe scena Galei UNITER, Ion Lucian a pășit în 2001 când a obținut trofeul UNITER pentru întreaga activitate în domeniul teatrului și, un an mai târziu, în 2002 când a obținut premiul special pentru teatrul de copii. Câteva cuvinte minunate din discursul domnului Ion Lucian pe scena Galei UNITER  2002 de la Teatrul Național București:

„Secretul prezenței mele aici este că toată viața mea am avut următorul crez: între spectatorul adult și artă, și teatru, se constituie un mariaj fără divorț. Dar logodna se face în tinerețe și dragostea începe în copilărie. Dacă vom reuși, dacă veți reuși, să-l faceți pe copil să iubească teatrul, mișcarea noastră culturală nu va intra niciodată în criză. ”

Stela Popescu și Alexandru Arșinel – GALA UNITER 2002

Duo-ul comic Stela Popescu și Alexandru Arșinel a creat de-a lungul anilor momente memorabile. Îndrăgiții actori de românii de pretutindeni au fost premiați în anul 2002 în cea de-a IX-a Gala UNITER cu Premiul special pentru teatrul de revistă.

Anna Széles și Florin Piersic jr. – GALA UNITER 2003

Anna Széles, actriță de origine maghiară prezintă pe scena Galei Premiilor UNITER 2005 secțiunea Cel mai bun actor în rol principal, premiu câștigat de actorul Florin Piersic Jr. pentru rolurile din spectacolul „Sex, Drugs, Rock and Roll”, la Teatrul Luni de la Green Hours, Bucureşti. Acesta îi face o declarație de neuitat mamei sale, actriței Tatiana Iekel: „Îi mulțumesc (…) mamei mele, atât de puțin pământeană, pentru răbdare și pentru sacrificiu. Te iubesc cel mai mult pe lumea asta!”

Miriam Răducanu – GALA UNITER 2003

Miriam Răducanu, una dintre cele mai importante personalități în domeniul dansului și coregrafiei, a revoluționat dansul modern din România prin modul în care a folosit sincretismul dintre arte în dans.

În anul 2003 Miriam Răducanu este recompensată de Senatul UNITER cu premiul special pentru coregrafie în arta spectacolului. Primește trofeul UNITER pe scena Teatrului Național din București din mâna actorului Marcel Iureș, în ropote de aplauze de minute întregi.

Draga Olteanu Matei – GALA UNITER 2005

Actrița Draga Olteanu Matei a primit la Gala Premiilor UNITER 2005 premiul pentru întreaga activitate pentru o viață dedicată teatrului. A fost o reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, o personalitate unică, cu o putere de muncă nestăvilită, care emana o bucurie dezarmantă. Un om senin, blând, firesc, atras de natură.

Florin Piersic – GALA UNITER 2006

Florin Piersic, personalitate inconfundabilă în viața culturală din România, este celebrat în anul 2006 cu „Premiul Președintelui UNITER”. După 13 ani, Maestrul va reveni pe scena Teatrului Național Cluj, acasă, în cadrul aceluiași eveniment, de data aceasta pentru a fi omagiat pentru întreaga sa carieră prin „Premiul pentru întreaga activitate”.

Cornel Todea – GALA UNITER 2007

Luni, 23 aprilie 2007, Gala Premiilor UNITER părăsește pentru prima dată Bucureștiul și alege să-și ofere premiile la Sibiu. Aici, regizorul Cornel Todea primește Premiul special pentru teatrul de copii din mâna actriței Ileana Stana Ionescu.

Fragment din discurs: „Mulțumesc șansei care mi-a îndreptat pașii spre această fascinantă lume a teatrului pentru copii, o șansă de a fi într-un dialog permanent cu o lume miraculoasă. Aceea a copiilor, o lume care este într-o continuă căutare să redescopere lumea. Sunt fericit! Mulțumesc foarte mult!”

Valeria Seciu – GALA UNITER 2008

„Îi mulțumesc lui Andrei Șerban pentru că, adunându-ne, a reușit să facă un miracol. Cine-ar fi crezut că douăzeci și una de actrițe nu vor sfârși sfâșiindu-se, ci vor reuși să se vadă una pe cealaltă, vor avea curajul să se privească, să se cunoască…”

Valeria Seciu, una dintre cele mai discrete și distinse prezențe feminine din teatrul românesc, este constant în atenția juriilor Galei UNITER. A fost nominalizată de două ori (1995 și 1999) și câștigătoare a premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal în 1996, 2002, 2006 și 2009. În 2007 Senatul UNITER îi acordă premiul pentru întreaga activitate în slujba teatrului.

Discursul emoționant al Valeriei Seciu din studioul 3 al Televiziunii Române din 27 aprilie 2009, la a XVII-a gală UNITER, când primește distincția de CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR pentru rolul Gloucester din spectacolul „Lear” la Teatrul Bulandra, Bucureşti.

Ion Caramitru și Mariana Mihuț – GALA UNITER 2017

Președintele UNITER îi face un laudatio de suflet actriței Mariana Mihuț, prietenă apropiată, colegă de an la facultatea de teatru și de scenă, la primirea premiului de întreaga activitate la a 25-a ediție a Galei UNITER din 2017 pe scena Teatrului Național Cluj.

Victor Rebengiuc – GALA UNITER 2014

Victor  Rebegiuc este unul dintre cei mai premiați actori la Gala Premiilor UNITER. Este primul câștigător al Premiului pentru cel mai bun actor în rol principal al Galei UNITER, în 1993. Au urmat patru alte premii anuale pentru cel mai bun actor în rol principal în anii 1997, 2006, 2009 și 2018 și patru nominalizări în 1994, 2002, 2004 și 2012. Artistul a fost recompensat cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate în anul 2003, iar în 2014 a fost laureat cu prestigiosul Premiu de Excelență.

Maia Morgenstern – GALA UNITER 2019

La ediția cu numărul 27 a Galei Premiilor UNITER care a avut loc la Cluj Napoca, Maia Morgenstern primește premiul de întreaga activitate pentru cei peste 30 de ani petrecuți în lumea teatrului.

La Gala UNITER Maia Morgenstern a mai fost nominalizată în 1994, 2005 și 2011. În 1995 primește premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru impresionanta  Lola Blau în spectacolul „Astă seară Lola Blau”, la Teatrul Evreiesc de Stat, București.