de Uniter luni, 5 decembrie 2016
Marian Gabriel Tudorin, născut la 19 octombrie 1947 în comuna Drăghiceni, județul Olt, cunoscut tuturor iubitorilor de teatru sub numele de Gabi Tudorin, s-a numărat printre actorii de forţă ai Teatrului Anton Pann. Absolvent, în ultimii ani de activitate, al Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, licențiat în artele spectacolului, a activat ca actor la Teatrul Anton Pann încă de la înființarea teatrului ca instituție profesionistă în anul 1990, după ce făcuse parte și din echipa Teatrul Popular. A interpretat pe scena Teatrului Anton Pann roluri memorabile, dând viată cu același talent personajelor de dramă și de comedie. Cu mult drag a jucat şi în spectacole pentru copii, iar vocea lui cu tonul ei inconfundabil va rămâne pe coloana sonoră a multor spectacole pentru cei mici.
A lucrat cu mari regizori cum ar fi Dan Micu și Silviu Purcărete. DECAMERON 645, pus în scenă în anul 1993, i-a adus numeroase satisfacții și bucurii. Cu unul dintre spectacolele în care a jucat a urcat şi pe scena Festivalului Național de Teatru în anul 2008. Este vorba de „Portugalia” de Egressy Zoltan, regia Cristian Juncu.
Rolul din „Conul Leonida Față cu Reacțiunea şi Politica Zilii” de I.L.Caragiale, regia Adrian Roman i-a adus premiul de excelență pentru întreaga activitate, premiu acordat de Forumul Cultural al Râmnicului. De-a lungul anilor ne-a bucurat pe toți iubitorii de teatru cu personajele interpretate într-un stil memorabil.
Amintim aici și alte câteva din spectacolele jucate pe scena Teatrului Anton Pann: „Un poet și ½” de Iulian Margu, regia Iulian Margu; „Doctor fără voie” de Molière, regia Alexandru Cozub; “Baltagul” – scenariu dramatic şi regia Bogdan Todor Pelerin; „Trei surori” de A.P. Cehov, regia şi scenografia Adrian Roman; „La Kilometru sau În camera mea aveam un pat lângă fereastră prin care vedeam…” adaptare după schiţele lui Ion Luca Caragiale, regia: Cornelius Păvăloi; „Moftul Român (No.1)” foileton teatral caragialian, regia: Adrian Roman; „Dragostea lui Don Perlimplin și a Belisei în grădină” de Federico Garcia Lorca, regia: Cristian Ioan; „Miltarul Fanfaron” de Plautus, regia Adrian Roman; „Scapin” de Moliere, regia: Dan Micu; „Cum se cuceresc femeile” de Woody Allen, regia: Goange Marinescu; „Revelion la baia de aburi” de Reazanov, regia: Goange Marinescu.
Drum bun spre ceruri, Gabi Tudorin! Rolul tău aici s-a încheiat frumos. Aplauzele celor care te-au văzut în spectacolele de teatru se vor auzi și acolo sus.
Gabriel Tudorin, actor pensionar al Teatrului Anton Pann, a murit pe 27 noiembrie la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea în jurul orei 23.45 la vârsta de 69 de ani.