de Andrei Crăciun vineri, 5 februarie 2016
Cu puţin timp înaintea spectacolului „Artiştii pentru artişti“, pe care UNITER îl organizează în fiecare primăvară, în beneficiul artiştilor vârstnici aflaţi în dificultate, site-ul uniter.ro vă prezintă o serie de interviuri cu actori, regizori, scenografi, oameni din breaslă, pe o temă importantă: modelele (în viaţă şi în carieră).
Scumpe Lari, posed informații că ești un apropiat al campaniei “Artiștii pentru artiști” desfășurată de UNITER. Cum ai ajuns dumneata într-o asemenea ipostază? Și, concret, ce faci în acest program?
Scumpe Andrei, am susținut campania din momentul în care am aflat despre ea pe pagina mea de Facebook. Mai concret, anul trecut m-am simțit onorat că am fost implicat în acest proiect prezentând, la gala „Artiștii pentru artiști” organizată de UNITER, un moment din spectacolul „Moftul Român” de I.L. Caragiale.
Cum se poziționează în general actorii din noua generație față de cei din generațiile anterioare? Există o poziționare de generație? Sau sunt doar poziționări individuale – de invidie, de admirație, de respect, de dragoste, poate? Cum?
Eu pun mare preț pe generatiile anterioare. Am avut șansa să întâlnesc artiști în adevăratul sens al cuvântului și chiar să lucrez cu unii dintre ei. Profesia aceasta se face prin „contaminare” și de la artiștii cu experiență ai tot timpul de învățat.
Ai reușit să convingi și alți tineri actori că sprijinirea artiștilor în etate și cu o situație dificilă este o cauză pentru care merită să se implice? Ai întâmpinat vreodată opoziție, vreo reticență din partea acestora? Sau dimpotrivă?
Sunt lucruri pe care le faci dacă simți. Nu cred că o nouă generație de artişti nu ar fi dispusă sau dornică să se implice într-un astfel de demers.
Ce ar trebui să facem noi, ca societate, pentru artiști? Ce le lipsește artiștilor? Ce nu oferă publicul și – crezi tu – ar trebui să o facă?
Prefer să nu dau soluții sau verdicte. Cred că un artist e împlinit în momentul in care i se oferă ocazia să își exerseze creativitatea într-un cadru adecvat și când e recunoscut pentru asta.
Care au fost modelele dumitale în cariera de actor? Dar dincolo de scenă – pe cine ai admirat? Precum cine ai fi vrut să fii?
Unul dintre cele mai importante repere pentru mine, din punct de vedere cultural, este doamna Miriam Răducanu (cu care am și lucrat un spectacol din poezii de Emil Botta, pe care îl joc la teatrul Unteatru – „Poezia Visului”). Întâlnirea cu dumneaei i se datorează lui Gigi Căciuleanu în compania căruia (Gigi Caciuleanu Romanian Dance Company și Fundația Art Production) am lucrat la trei spectacole (OuiBaDa; D’ale noastre; Folia, Shakespeare & Co) și în curând vom avea premiera la un al patrulea. Am avut șansa să lucrez și cu artiști precum: Ion Caramitru, Horațiu Mălăele, Cătălina Buzoianu, Ion Lucian, Nae Caranfil, Doina Levintza…
Te gândești la vârsta a treia? Cum îți închipui că va fi această etate pentru dumneata?
Sunt optimist. Fiecare vârstă are farmecul ei.
Crezi că va mai exista un program ca “Artiștii pentru artiști” peste treizeci și cinci de ani, când o să fii dumneata la vârsta pensionării dintr-un teatru de stat?
Un astfel de act de solidaritate va fi binevenit oricând.
Există vreo vârstă dincolo de care un artist încetează să mai devină artist? E posibil așa ceva?
Vârsta nu e decât un număr. Și cred că punem prea mult accent pe numere. Nu asta te împiedică să fii artist.
Care sunt cele mai importante amintiri din zestrea ta de actor de până acum? Ce le-ai povesti nepoților din primii ani de meserie ai actorului Lari Giorgescu?
Nepoților le-aș povesti despre întâlnirile pe care le-am avut. Le-aş vorbi despre artiştii care mi-au acordat încredere, care au investit timp și nervi pentru ca eu să înțeleg puținul pe care îl înțeleg. Ei sunt zestrea mea și vreau să ajung ca la rându-mi să pot da mai departe lucruri ca acestea.
DACĂ VREI SĂ AJUȚI!
MODALITĂŢILE DE PARTICIPARE A DONATORILOR FINANCIARI LA CAMPANIA „ARTIŞTII PENTRU ARTIŞTI” SUNT:
Sponsorizări dedicate Campaniei
Donaţii în contul Campaniei
formularul de 2 % din venitul global
cumpărarea de bilete (donaţii medii sau mici) pentru vizionarea spectacolului de caritate organizat în fiecare an ca punct central al campaniei, în jurul datei de 27 martie.
Contul Campaniei „Artiştii pentru artişti
Fondul de Solidaritate Teatrală
cod IBAN RO40RZBR0000060007801286
deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei
Mai multe detalii despre Campania „Artiştii pentru artişti“, aici.
Foto: Facebook Lari Giorgescu