de Alina Vîlcan luni, 7 mai 2018
A XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER se desfășoară, iată, la Alba Iulia. În numai câteva ore, în cortul transparent amenajat în Cetatea Alba Carolina, din centrul orașului, va începe evenimentul care celebrează excelența în cel mai recent an teatral. Sunt orele în care se trag ultimele probe de sunet, se definitivează ultimele detalii într-o atmosferă de sărbătoare.
După un zbor scurt București-Cluj și o călătorie de aproape două ore în confortul unui Mercedes Benz, mașina oficială a Premiilor UNITER, intri într-un oraș care își întâmpină vizitatorul cu o cuceritoare liniște. Dominat de Cetatea Alba Carolina, ridicată în secolul al XVIII-lea de habsburgi, orașul e de o frumusețe aparte, fără îndoială unul dintre cele mai spectaculoase din România. Ca orice vizitator ajuns pentru prima dată aici, intri mai întâi în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, acolo unde, în toamna lui 1922, Ferdinand I și Maria erau încoronați regi ai României, după ce, cu patru ani în urmă, tot aici, în Sala Cazinoului din Alba Iulia, se pecetluia Marea Unire, prin anexarea Transilvaniei la Regatul Român. Privești în jurul tău și te întrebi câtă istorie poate încăpea într-un singur oraș.
Te pierzi apoi pe străduțele din orașul vechi, cu terase relaxante, populate de localnici și de turiști care își fac plimbarea de seară, privești copiii care aleargă între o tonetă cu gogoși și alta cu înghețată, pășești pe podurile care traversează centrul orașului, pe lângă tine trec în goana lor bicicliștii, sunt mulți, pentru că orașul e prietenos cu ei, treci pe sub porțile ridicate cu secole în urmă de meșteri vienezi conduși de sculptorul Johann König și nu încetezi de a te minuna de farmecul cetății proiectate de arhitectul italian Giovano Morando Visconti și lucrate de meșteri italieni. De-o importanță vitală în istoria României, Alba Iulia are, vezi bine, trăsături occidentale, greu de egalat în frumusețe și stil.
Duminică după-amiaza orașul se animă, tinerii ocupă terasele, cuplurile râd pe aleile pietruite ale cetății, iar turiștii încearcă să surprindă cele mai bune cadre panoramice. Târziu în noapte, încă se repetă pe scena Premiilor UNITER. Ion Caramitru – președintele UNITER și amfitrionul evenimentului, Marius Mihalache Band – formația care asigură muzica pentru Gala de azi, regizori de emisie, organizatori și voluntari lucrează uitând parcă de timp. Spre finalul repetițiilor din seara zilei de duminică își fac apariția și membrii juriului din acest an – scenograful Dragoș Buhagiar, criticul de teatru Marina Constantinescu, actorii Marcel Iureș și Ana Ularu și regizorul Alexa Visarion.
Printre personalitățile așteptate să urce pe scena Galei UNITER din acest se regăsesc actorul Horațiu Mălăele sau regizorul Alexandru Dabija, cărora UNITER le va acorda premii de excelență. Evenimentul se va desfășura cu participarea unor invitați de marcă, precum Alteța Sa Regală Principesa Ileana a României sau ministrul Culturii – actorul George Ivașcu.
Se anunță, așadar, o seară cu adevărat specială, într-un oraș cu adevărat special!
Și pentru ca publicul să se bucure din plin de eveniment, Gala Premiilor UNITER 2018 va fi transmisă live pe www.tvr.ro și pe www.uniter.ro, începând cu ora 19.30, în direct de pe covorul roșu. De la ora 20.00, publicul din Alba Iulia va putea urmări ceremonia acordării Premiilor UNITER în direct, pe un ecran amplasat în zona statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, situată în fața Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina, iar telespectatorii vor putea urmări evenimentul în direct pe TVR1, TVR3, TVR Moldova și TVR Internațional.
Aici puteți vedea lista nominalizărilor la Premiile UNITER 2018.
Foto: Adi Bulboacă, Florin Biolan