de Andrei Crăciun joi, 29 noiembrie 2018
ACTORUL RECOMANDĂ…
În ce spectacole joci în această stagiune?
În această stagiune joc în următoarele spectacole: Viața și moartea lui Richard al 2-lea, Deșteptarea primăverii, Ținutul din miezul verii (Teatrul Mic), Pescărușul (foto sus), Chelnerul mut, O ce zile frumoase, Nora, Trădare, Liliom, Vandalul, Are nevoie de multă atenție (Unteatru), Menajeria de sticlă, Sinucigașul, Punctul orb, Avarul (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești), Jacques și stăpânul său (Teatrul „Maria Filotti” din Brăila).
Un spectacol pe care îl recomanzi (deși nu joci în el)?
Mult zgomot pentru nimic, Teatrul de Comedie.
Un actor tânăr din țara noastră, care îți place?
Silviu Debu și Vlad Logigan.
O actriță tânără din țara noastră, care îți place?
Sabrina Iașchevici și Ana Bianca Popescu.
Un regizor tânăr de urmărit, din țara noastră?
Sânziana Stoican.
Un motiv pentru care să meargă spectatorii la teatru?
Nu pot să dau decât un motiv, acela pentru care mă duc eu la teatru, și anume pentru EMOȚIE… Îmi place tare mult teatrul din cauza asta. Îmi plac mult spectacolele care mă emoționează fie pozitiv, fie negativ… Știu că nu am zis nimic nou, dar și eu sunt printre aceia care își doresc să plece din sala de spectacol „altfel”.
CELE MAI…
Cel mai bun sfat primit în cariera dumitale?
Să mă bucur! Nu mai știu cine și când mi-a spus asta, dar mi-a rămas pe creier. Și câteodată îmi mai spun eu, mie: „Bucură-te, băi!”.
Cea mai neobișnuită întâmplare trăită pe scenă?
O întâmplare neobișnuită, dar amuzantă se întâmpla în 2010, când jucam într-un Pescăruș în regia Andreei Vulpe, la Ploiești. În actul patru se mâncau niște hamsii. O spectatoare din primul rând (spectacolul se juca cu publicul pe scenă), nemaiputând de poftă probabil, s-a întins pur și simplu și a luat un peștișor de pe farfurie, actorii fiind cumva la masă.
Cel mai provocator spectacol de până acum pentru dumneata?
Cred că Richard 2 (foto). De fapt, sunt sigur că Richard 2 (n.r.: Viața și moartea lui Richard al II-lea de William Shakespeare; Regia și versiunea scenică: Radu Iacoban).
Cel mai dificil moment din viața dumitale în teatru?
Primele repetiții într-un teatru profesionist. Un teatru din București. Am ieșit până la urmă din spectacol. Era groaznic. Adică eu eram groaznic. Nu eram în stare să fac nimic. Îmi era era efectiv rușine să deschid gura. Apoi… am plecat și m-am mai calmat…
Cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat de când ești actor?
Am un băiețel… Ăsta e cel mai bun lucru! Și are legătură cu teatrul, pentru ca soția mea e tot actriță.
Cea mai interesantă întâlnire pe care ai avut-o până acum în teatru?
Am avut multe întâlniri interesante, chiar multe… Sincer! Dar una care mi-a rămas, așa, mai puternic în minte a fost întâlnirea cu domnul Colceag. Nu am avut ocazia să lucrez cu dumnealui în școală, dar am făcut împreună un spectacol, la Ploiești. Eu am învățat mult din experiența aceea. Chiar am rămas cu senzația că m-a învățat lucruri practice legate de actorie și de teatru în general.
„Am avut multe întâlniri interesante, chiar multe! Dar una care mi-a rămas mai puternic în minte a fost întâlnirea cu domnul Colceag.”
Ionuț Vișan, actor
Foto: Gavril Jarca, Adi Tudose