de Uniter luni, 9 decembrie 2024
Zeno Fodor este recunoscut în breasla teatrală drept o personalitate care a emis schimbări și care a îmbogățit spațiul cultural. Renumele său a fost dobândit în urma multiplelor demersuri cu impact istoric.
Zeno Fodor a fost un fervent militant al necesității contribuției dramaturgiei în mișcarea teatrală românească.
Anul acesta, UNITER, la sugestia și inițiativa regiorului Mihai Lungeanu, i-a dedicat un eveniment criticului de teatru ZENO FODOR, la împlinirea vârstei de 90 de ani și a 66 de ani de activitate în domeniul cultural. A fost o ultimă întâlnire teatrală cu prietenii …
„În cei 60 de ani de carieră m-am întâlnit cu nenumăraţi oameni de teatru. Fiecare din ei mi-a dat ceva şi fără aportul pe care eu l-am luat de la ei, nu aş fi astăzi ceea ce sunt. Tuturor acestor oameni le mulţumesc şi le dedic acest premiu greu, atât fizic dar mai ales spiritual.” (extras din discursul lui Zeno Fodor, pe scena Galei Premiilor UNITER 2014, la primirea Premiului pentru întreaga activitate)
Mihai Lungeanu, despre Zeno Fodor: „Prin dedicația și profesionalismul exemplar cu care s-a dăruit fenomenului teatral contemporan, domnia sa a devenit o oglindă enciclopedică a unei istorii căreia îi aparținem cu toții.”
Oferim câteva detalii din parcusul profesional al domnului Zeno Fodor:
- absolvă Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București, specialitatea Teatrologie-Filmologie (1958).
- secretar literar la teatrele din Oradea și Târgu-Mureș (1958 – 1991).
- director al Teatrului de păpuși din Târgu-Mureș, care, la propunerea sa, și-a schimbat numele în Teatrul pentru copii și tineret „Ariel” (1991 –1997).
- director general al Teatrului Național Târgu-Mureș (1997 – 2000), unde a dat secțiilor română și maghiară denumirile de Compania „Liviu Rebreanu”, respectiv Compania „Tompa Miklós”.
- după pensionare (2000), a fost consultant artistic la teatrele din Târgu-Mureș și Reșița și director artistic a trei ediții ale Colocviului Național de Regie.
- a inițiat, printr-un memoriu înaintat Ministerului Culturii, legiferarea zilei de 13 noiembrie (ziua în care, în anul 1884, a avut loc prima reprezentație a piesei „O scrisoare pierdută”) ca „Zi a Dramaturgiei Române”, propunere care a fost aprobată de Parlamentul României.
- a fost cadru didactic asociat al Universității de Artă Teatrală din Târgu-Mureș (1980 – 2000).
- a publicat peste două mii de cronici şi studii teatrale şi cinematografice, interviuri și alte materiale cu caracter cultural în numeroase publicaţii locale şi naţionale, și trei cărți de teatru („Teatrul românesc la Târgu-Mureș”, „50 de ani în 50 de secvențe”, „Dan Alecsandrescu, un împătimit de teatru”, aceasta din urmă distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cea mai bună carte de teatru a anului 2019).
- a tradus peste patruzeci de piese de teatru, dintre care multe s-au jucat la diferite teatre, iar șaptesprezece au fost publicate în volume.
- timp de 15 ani a prezentat săptămânal cronică cinematografică și rubrica „Cronica spectatorului” la Radio Târgu-Mureș.
- Zeno Fodor a fost membru fondator al UNITER, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, UNIMA (în al cărui Consiliu a reprezentat România pe perioada a două legislaturi), al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru și al Instituto Europeo de Investigacion Teatral.
- În 2014, în cadrul Galei Premiilor UNITER desfășurată la Palatul Culturii din Târgu Mureș, Senatul UNITER i-a oferit Premiul pentru întreaga activitate în domeniul criticii și istoriei teatrale.
- Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer (2004).
Domnul Zeno Fodor va rămâne în amintirea noastră prin acuratețea, rigurozitatea, rafinamentul și eleganța cu care vorbea despre teatru și oamenii săi.
Dumnezeu să-l odihnească!