Dedicăm această secțiune specială memoriei omului de cultură Ion Caramitru, președintele UNITER timp de 31 de ani, a cărui dispariție fulgerătoare în 2021 a întristat întreaga lume a teatrului românesc. O lansăm azi, 9 martie 2022, când Ion Caramitru ar fi împlinit 80 de ani.
Încercăm să oprim timpul în loc și să ne amintim cu bucurie de magia pe care o crea pe scenă, prin intermediul câtorva înregistrări, frânturi din vasta sa lucrare în slujba teatrului, adunată parcă pe parcursul a două vieți. Nu este un spațiu al exhaustivului, căci nici n-ar fi cu putință a aduna într-un singur loc tot ce a trecut prin gândul și sufletul lui Ion Caramitru.
Vă invităm să redescoperiți câteva spectacole filmate pe scenele pe care marele artist a urcat în calitate de actor sau regizor, spectacole de teatru radiofonic al căror protagonist a fost, fotografii din proiectele în care a fost implicat, precum și emisiuni de radio și televiziune – mărturii care atestă efervescența fermecătoare a personalității sale. La o parte din aceste amintiri veți avea acces doar în perioada 9 – 16 martie, conform drepturilor de autor obținute.
O incompletă mărturie… Ar fi păcat însă să ne oprim!
„A-i păstra memoria vie lui Ion Caramitru este o datorie națională. Pentru că el este un erou al zilelor noastre. Generozitatea lui, tactul, discuțiile… Eu îi datorez ceea ce pot face astăzi, într-o evoluție „umăr la umăr” care se întinde pe o perioada de 31 de ani. În toți acești ani m-a format, am construit împreună, dar ca să putem construi a trebuit să învățăm alături de el, dar mai ales să înțelegem ce reprezintă cu adevărat spațiul cultural. Viziunea pe care o avea Ion Caramitru se definea permanent ca un culoar posibil pentru cei care vor să lucreze, să muncească… Am construit împreună nu doar structura funcțională a UNITER, ci și manifestările majore destinate publicului: Gala Premiilor UNITER, Gala Tânărului Actor HOP, sau FNT – ca să le amintesc doar pe cele mai vizibile. Festivalul Național de Teatru, chiar dacă a purtat, în timp, amprenta selecționerilor și directorilor săi artistici – a avut permanent în fundal sprijinul major și implicarea lui Ion Caramitru. „Campania Națională Artiștii pentru artiști“ îi aparține în totalitate. Neobosit, și-a dedicat în ultimii ani energiile în dezvoltarea primului Teatru Național al țării – cel din Capitală, iar asta n-a fost deloc ușor, vă garantez…
În tot acest timp, însă, artistul Ion Caramitru lucra, fără a-și neglija vreodată proiectele, meșteșugul, chiar visele… Arta lui va rămâne în timp, cât pot păstra înregistrările și documentele, o dovadă a măiestriei lui ca actor, ca regizor, ca om de înaltă simțire și cultură.
Este de neimaginat câtă forță avea în el… și ți-o transmitea… Nu puteai să rămâi în urma lui… Ori, toate lucrurile astea reprezintă pentru noi toți un drum pe care trebuie să-l continuăm, într-o formă sau alta…
Plecarea lui Ion Caramitru lasă un gol imens ale cărui proporţii şi semnificaţii se vor vedea în timp. Abia atunci se va contura amplitudinea personalităţii sale, dimensiunile ei neobişnuite. Abia atunci se va releva dimensiunea reală a pierderii noastre…
Pentru Ion Caramitru – teatrul reprezenta respirația de zi cu zi.”
(Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER).
Click pe fotografie pentru a urmări spectacolul / emisiunea