de Uniter vineri, 9 iunie 2023
În cadrul unei conferințe de presă susținute la Consiliul Județean Timiș, Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, a afirmat că echipa UNITER a dorit să lase ceva în urmă, nu doar să organizeze un eveniment punctual, și anume Gala UNITER. „Ni s-a părut foarte important să facem un showcase cu producțiile nominalizate la categoria «cel mai bun spectacol». Anul acesta sunt nominalizați trei mari regizori, unul mai internațional ca altul. Declan Donnellan este un regizor britanic care a născut una dintre cele mai puternice trupe de teatru din lume, „Cheek by Jowl“. E un regizor absolut special, care lucrează excepțional cu actorul. Apoi, Radu Afrim este un regizor care va rămâne în istoria teatrului românesc pentru spațiile și situațiile dramatice pe care le creează. Iar Silviu Purcărete este un regizor cunoscut în foarte multe spații teatrale din lume, din America de Nord, America de Sud, Anglia, Franța, Japonia, spațiul rusesc șamd. A montat în toate aceste spații, inclusiv în Australia“, a declarat Dragoș Buhagiar.
Președintele UNITER a mai afirmat că această formulă nouă a Galei a presupus un efort financiar major, susținut de Consiliul Județean Timiș, mulțumindu-i președintelui Alin Adrian Nica, prezent și el la conferința de presă (pe care o puteți viziona integral aici).
„A fost un efort logistic important. Spectacolele au trebuit adaptate pentru spațiile pe care Timișoara Capitală Europeană a Culturii le oferea. Două din spectacole, prin generozitatea doamnei directoare a Teatrului Național Timișoara, Ada Hausvater, vor fi prezentate la Sala 2, o sală de teatru excepțională. În premieră, am amenajat un spațiu de teatru la Fabrica de Decoruri a Teatrului Național «Mihai Eminescu», unde va fi prezentat spectacolul «Antonin Artaud. Familia Cenci» (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași), cu un efort tehnic la fel de mare – dacă nu mai mare, pentru că o hală industrială este transformată într-o sală de teatru, cu tehnică și o turnantă specifică teatrului, pe care am obținut-o cu generozitatea directorului Operei Naționale din Timișoara, Cristian Rudic. Toată lumea a pus umărul la organizarea acestui showcase“, a completat Dragoș Buhagiar.
Aura Corbeanu: „Vă invit să vedeți Fabrica de Decoruri!“
„Este un spațiu de care ne-am îndrăgostit, drept pentru care poate ne-am muta și am rămâne aici cu evenimentele viitoare. Nu puteam face această gală fără sprijinul necondiționat al echipei de management și al echipei tehnice a Teatrului Național din Timișoara și a Operei Naționale“, a afirmat Aura Corbeanu, vicepreședintele UNITER.
Ada Hausvater: „Cu acest eveniment, Fabrica de Decoruri este pentru prima dată deschisă ca spațiu de spectacol“
„În continuare, Fabrica de Decoruri categoric va produce decoruri – asta este foarte important și foarte frumos. Este fabrica viselor, cum am numit-o și între timp noi având și dotare foarte importantă pe care am achiziționat-o până la sfârșitul anului, unică în România; ca atare vom putea produce componente pentru decoruri de teatru în toată regiunea, nu doar în România și nu doar în Timișoara“, a afirmat Ada Hausvater, managerul Teatrului Național „Mihai Eminescu“ din Timișoara.
Fabrica de Decouri, un vis din 2007
Unul dintre punctele de forță ale primului proiect managerial al Adei Hausvater se referea la un concept nou privind producția decorurilor de teatru, cu atât mai mult cu cât condițiile în care se aflau atelierele Teatrului Național în anul 2005 erau improprii. Realizarea unui sistem unic de producție viza următoarele obiective: crearea unui nou concept de producție, în sistem industrializat, eficientizarea procesului de producție și, nu în ultimul rând, creșterea capacității de producție, atât pentru necesitățile interne, cât și pentru comenzi externe.
Proiectul Atelierele „Fabrica de decoruri” a demarat în anul 2007, când, în urma solicitărilor Teatrului Național, Primăria și Consiliul Local Timișoara au dat Teatrului Național în concesiune un hectar de teren în Parcul Industrial Freidorf. În anul 2008, cu sprijinul Ministerului Culturii, au fost realizate Studiul de fezabilitate și Proiectul tehnic. Odată finalizate procedurile legale, în toamna anului 2010 au fost demarate lucrările de construcție propriu-zise, care au presupus realizarea unei hale de producție, cuprinzând o zonă de producție cu 5 ateliere, pe o suprafață totală de 1175mp, o zonă de montaj de 2225 mp și o zonă administrativă de 275mp, a unei hale de depozitare de 1500 mp și a centralei termice; totodată, proiectul a vizat realizarea de căi de acces, platforme betonate, parcaje pentru mijloacele de transport ale teatrului, gard și porți de acces acționate electric etc. Atelierele „Fabrica de decoruri” au fost inaugurate în 2012 și date în folosință un an mai târziu, după obținerea tuturor avizelor necesare.
Eficiența sistemului de producție a Atelierelor „Fabrica de decoruri” rezultă din existența a trei spații de montaj care pot fi utilizate simultan, precum și din concentrarea activităților de pregătire a subansamblelor în ateliere. De asemenea, crearea unor depozite de materie primă aferente fiecărui atelier de producție în parte are ca scop scurtarea timpilor de producție și gestionarea mai eficientă a materialelor. În sfârșit, circulația în incintă permite autovehiculelor un acces fluent și simultan la rampele de încărcare – descărcare, astfel fiind posibilă manipularea concomitentă și necondiționată a materiei prime și a produsului finit.
Construite pe principiile creării unui flux tehnologic coerent, în perspectiva importanței și a relevanței europene câștigate de Timișoara în calitate de Capitală Europeană a Culturii, Atelierele „Fabrica de decoruri” încep în 2023 o nouă viață, ca spațiu alternativ de spectacol.
Foto: Andrei Gîndac