Exemplul Irina Antonie: „Gala HOP a fost startul carierei mele“

Irina Antonie (30 de ani), multiplă premiată la HOP, povesteşte cum Gala i-a deschis toate uşile. Acolo a fost văzută de regizori, aşa a ajuns să joace într-un spectacol de Radu Afrim la Naţional şi într-unul de Lia Bugnar la Godot şi în multe, multe altele.

Exemplul Irina Antonie: „Gala HOP a fost startul carierei mele“

Irina, ce a însemnat Gala HOP în cariera ta? Ce oportunităţi ţi-a deschis?

Gala HOP a fost startul carierei mele (n.r. – în teatru, căci actriţa a mai avut o primă parte a carierei în care a jucat în seriale de televiziune). M-am prezentat la audiţii cu aproape toate spectacolele mele de licenţă (cam tot ce am putut rezuma în 45 de minute), audiţiile s-au întins pe durata a trei sau patru zile şi eu eram acolo în fiecare zi.

Când mă vedeau cei din juriu începeau să râdă şi să mă întrebe cu ce am mai venit şi azi. După Gala HOP 2013 am jucat spectacolul premiat în festival la Teatrul Metropolis (n.r. – „Pisica Verde” a fost spectacolul câştigător acum doi ani la Gala HOP, un spectacol în regia lui Cristi Juncu, premiat de Ziarul Metropolis).

Tot în „Pisica Verde” m-a văzut şi Lia Bugnar, care mi-a oferit două roluri în spectacolul „Două liniute”, spectacol în care joc cu Marius Manole, Medeea Marinescu, Istvan Teglas, Ilinca Manolache şi Anghel Damian. Radu Afrim m-a distribuit în spectacolul „Hoţi” pe care îl jucăm la Teatrul Naţional. Este cel mai interesant, mai diferit rol care mi s-a oferit până acum.

Cristi Juncu m-a distribuit într-un nou spectacol care se joacă la teatrul Act – „Contracte”. Acum, după doi ani de la prima mea participare la Gala HOP, Oana Stoica, critic de teatru, m-a propus, după ce m-a vazut în “Pisica Verde” într-un proiect nou, foarte interesant, tot la teatrul Act. Spectacolul se numeşte „Apa de mină”, este prima montare a textului în România, un spectacol în regia Sânzianei Koenig, cu Alexandru Potocean, Ioan Coman, Alin Florea, şi Virginia Mirea.

Şi anul trecut?

Anul trecut am participat cu o bucată din spectacolul “Paravan. Două telefoane” pe care acum îl jucam la Godot.

Ştiu că, în 2013, Radu Afrim te-a luat şi în „Hai iu iu iu nu hey you you”, acel specacol-tribut adus Mariei Tănase. Cum a fost?

La Gala HOP am participat la workshop-ul condus de Vlaicu Golcea şi am scos în regia lui Radu Afrim spectacolul muzical „Hai iu iu nu hey you you”, un spectacol cu cântece ale Mariei Tănase, cu care am fost la toate festivalurile mari din ţară.

O experienţă minunată, întreaga distribuţie era tânără, plină de energie, ne-am simţit foarte bine. Vlaicu şi Radu au scos din noi tot ce era mai îndrăzneţ şi interesant.

Ai două trofee – ambele, cu echipa, la secţiunea „grup”. Ai câştigat în 2013 cu „Pisica verde”, şi în 2014 cu „Paravan. Două telefoane”. Care e povestea din spatele acestor reuşite?

Cred că e important să te iei în serios şi să reuşeşti să te concentrezi foarte bine pe ce ai de făcut. Cu „Pisica” a fost mai uşor pentru că noi jucaserăm înainte spectacolul şi aveam experienţă cu publicul. A fost o energie foarte bună între noi, pe scena, dar şi în sală.

Cred că a fost printre cele mai bune spectacole ale noastre, deci pot să spun că am avut şi noroc, dar cel mai important e să lucrezi cinstit şi corect pe actorie, pe relaţii, să fie real ce se întâmplă pe scenă între actori. Regia e mai puţin importantă acolo. Cu „Paravan. Două telefoane” a fost un exerciţiu. Am început repetiţiile cu două săptămâni înainte de gală, iar textul şi situatiile le-am gândit împreună să se potrivească cu temele date de Radu Afrim atât la individual cât şi la grup.

Tema fiind „Sunt actor, nu personaj”, ne-am gândit la scenele celebre pe care le lucram în şcoală, şi cum le-am face noi fără restricţii, apoi ne-am gândit că ar fi interesant ca lumea să vadă ce se întâmplă cu actorii la repetiţii şi apoi la o premieră cu public. Este important să ai un grup de oameni cu care te cunoşti, cu care să fii prieten, să poţi să lucrezi relaxat şi atunci lucrurile ies bine.

gala-hop

De câte ori aţi jucat aceste spectacole ulterior? Mai ştii? Ai o evidenţă?

„Pisica Verde “s-a jucat doi ani, iar “Paravan. Două telefoane” se joacă de aproape un an la Godot.

Aţi câştigat financiar din asta, nu? Cum ar fi stat finanţele dumitale fără succesul iniţial de la HOP?

Cred că ar fi fost cam inexistente dacă nu aş fi fost la HOP. Nu ştiu dacă aş fi primit atât de multe proiecte şi în mod sigur nu aş fi jucat cu cei mai buni actori în atât de multe spectacole.

De ce crezi că nu ai câştigat niciodată şi la „individual”? Ce ţi-a lipsit?

Participarea şi curajul.

Ce sfat i-ai da Irinei Antonie, cea de dinainte de prima Gală? La ce să fie atentă, la ce să se aştepte?

Să fie atentă la tot ce se întâmplă acolo, deşi nu pare, toată lumea e cu ochii pe tine, toţi te observă şi îşi formează păreri despre tine. Să se aştepte să găsească un juriu extrem de deschis şi cald, care te primeşte cu braţele deschise, te încurajează şi te susţine total, deci curaj! Eşti acolo pentru că ei sunt interesaţi de tineri ca tine, nu ai nimic de pierdut, ci numai de câştigat.

Spune-mi, te rog, cinci lucruri pe care le-ai învăţat la Gala HOP.

Să fiu atentă la detalii, orice spui, orice reacţie pe care o ai te defineşte şi ceilalţi îşi pot forma păreri despre tine, să fii cât mai deschis şi comunicativ, să îţi doreşti să lucrezi cât mai mult şi mai diferit, să ai curaj şi să fii tu aşa cum eşti cu adevărat (este mult mai interesant să te descopere pe tine).

Pisica verde (44)
Irina Antonie, pe scena Galei Hop în 2013, alături de Anghel Damian. Spectator: Radu Afrim

Intenţionezi să mai participi şi în acest an?, că tânără – e o evidenţă – tot eşti!

Sunt în repetitii la teatrul Act până pe 12 iulie, dacă voi avea timp să pregătesc ceva, voi participa cu siguranţă. Trebuie să profităm din plin de prezenţa lui Radu Afrim la HOP. Ştie să organizeze acest eveniment extrem de bine şi oamenii pe care îi invită sunt cei mai buni din domeniu, nu trebuie să îi ratăm – şi nici ei pe noi.

Foto: Maria Ştefănescu