Cu Gala UNITER, la Timișoara

Gala Premiilor UNITER are loc din 1993, fară a fi întreruptă vreodată. Locul în care s-a născut a fost orașul București. Dar, cum spunea amfitrionul ei, Ion Caramitru – cel care a inițiat acest program al Uniunii Teatrale din România, atunci când evenimentul împlinea un sfert de veac, în 2017, „din când în când, Gala își ia cortul la spinare și poposește în câte un teatru dispus să-i lase ușile deschise pentru a-și etala vedetele. De toate vârstele, de toate genurile, de toate culorile (...) Astăzi, la 25 de ani de viață, sărbătorim Gala la Timișoara, orașul schimbărilor profunde din istoria țării, Capitală Culturală a Europei!”

Cu Gala UNITER, la Timișoara

un articol de Maria Sârbu

Și iată, acum, cea de-a 31-a ediție a Galei UNITER va avea loc tot în orașul de pe Bega, în sala Teatrului Național „Mihai Eminescu”, proiectul fiind finanțat prin Programul cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, desfășurat pe tot parcursul anului.

De trei decenii, tezaurul Galei include nume și opere. Gala intră în al 31-lea an. Sub umbrele colorate vor defila „bucuria și excelența”.

Conceptul Galei Premiilor UNITER 2023 a fost gândit, „în egală masură”, de doi artiști: Răzvan Mazilu și Dragoș Buhagiar. Ei fac echipă acum (au lucrat împreună și cu alte ocazii) pentru crearea unui eveniment special, dorindu-și o gală care să „strălucească”.

La o întâlnire cu mass-media (fizic și online), președintele UNITER , scenograful Dragoș Buhagiar, a oferit informații despre conceptul Galei din acest an: s-a ținut cont nu doar de o gală de premiere a „excelenței” teatrului românesc, dar care să fie adaptată spațiului cultural al urbei și orașului Timișoara. Regizorul și coregraful Răzvan Mazilu spunea că va fi o gală cu musical, cu accente retro, trecute și printr-un filtru al sensibilității publicului de azi, o gală cu foarte multe povești, spuse pe ritmuri celebre din musical, cu mult umor, pentru că își doresc o gală foarte dinamică.

Gala va fi prezentată de patru tineri actori, cu care Răzvan Mazilu a lucrat la diverse spectacole: Ana Bianca Popescu, Monica Odagiu, Lucian Ionescu şi Alex Ştefănescu.

Anul viitor, Gala UNITER se va desfășura în altă zonă a țării. Vicepreședintele UNITER Aura Corbeanu a numit orașele care sunt dispuse să găzduiască edițiile următoare ale Galei: 2024 – Sf. Gheorghe; 2025 – Brăila. Următoarea solicitare a venit din partea Teatrului din Constanța – probabil 2026. Ce frumos ar fi, dacă ar avea loc în superbul Cazino! Că tot și-a dorit conducerea UNITER să organizeze acolo o ediție a Galei.

Minunată este ideea de a prezenta publicului din Timișoara, în perioada 7-10 iunie, producțiile nominalizate la Premiile UNITER, categoria Cel mai bun spectacol al anului 2022. Reprezentațiile, care vor fi urmate de sesiuni Q&A cu publicul, vor avea loc:

7 iunie – ora 18.00 și ora 21.00, Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu”  din Timișoara – Parcul Civic, „Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod, producător Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova;

8 iunie – ora 19.00 și 9 iunie – ora 16.00, Fabrica de Decoruri a Teatrului Național (str. Paul Morand nr. 9, în Parcul Industrial Freidorf), deschisă în premieră ca spațiu de spectacol, cu această ocazie, „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, producător Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași;

9 iunie și 10 iunie – ora 19.00, Sala 2 a Teatrului Național – Parcul Civic, „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, producător Teatrul de Stat Constanța.

Spectacolul Galei Premiilor UNITER va începe la ora 20.00 și va fi transmis în direct pe www.uniter.ro ,  www.tvr.ro, TVR Cultural și Radio România Cultural.

Foto: Andrei Gîndac