de Uniter luni, 12 decembrie 2016
La începutul anului, site-ul UNITER v-a prezentat interviuri cu personalităţi ale vieţii culturale din România, implicate de-a lungul timpului în Campania „Artiştii pentru Artişti“. Tania Popa, Alexandru Arşinel, Felicia Filip, Lari Giorgescu, Emilia Popescu, Adrian Naidin, Mihai Mălaimare, Aylin Cadîr, Maia Morgenstern, Istvan Teglas, Medeea Marinescu, Anca Sigartău şi Eduard Adam au vorbit despre participarea lor la spectacolele organizate de UNITER în sprijinul artiştilor vârstnici aflaţi în dificultate, dar şi despre întâlnirile capitale din viaţa lor.
Tania Popa: „Voi participa de fiecare dată când voi fi solicitată. Voi ajunge şi eu la vârsta acestor colegi, a fost primul meu gând când mi s-a propus prima dată. Sper din tot sufletul să nu am nevoie de ajutor, dar dacă se va întâmpla, le mulţumesc celor care vor sări în ajutorul meu. Dacă aş fi un om foarte bogat, aş investi bani în protejarea bătrânilor şi copiilor. Aş construi case pentru copii şi azile pentru bătrâni“.
Când am avut premiera cu “Antigona”, în 1993, la Teatrul Bulandra, eram încă studentă şi, după spectacol, s-a apropiat de mine o doamnă care avea o vorbire ciudată. “Draga mea, tu o să fii foarte mare”, mi-a spus. M-am dus la colegii mei şi am întrebat: “Cine este doamna care mi-a făcut un asemenea compliment?”. “Cum, nu ştii cine este? Este doamna Gina Patrichi”. Avea deja cancer la gât şi de aceea vorbea aşa ciudat. Şi am zis “Wow! OK!”. Am aflat atunci cine a fost şi ce înseamnă Gina Patrichi pentru teatrul românesc. Şi acum mă cutremur când îmi amintesc cine mi-a făcut complimente. Şi astfel de întâlniri cu mari actori ai scenei româneşti au fost multe.
Alexandru Arşinel: „Aceste gale mi se par extrem de utile şi, din nefericire, necesare, pentru că artiştii ar trebui să aibă asigurat un minimum material ca să poată să trăiască în condiţii civilizate. De fiecare dată când am fost solicitat, am participat cu plăcere la aceste acţiuni ale UNITER în beneficiul artiştilor“.
Felicia Filip: „Profesia noastră este, prin natura ei, generoasă. Artistul se dăruieşte publicului său cu tot ce are mai bun: talentul, perseverenţa, nu o dată sacrificarea, până la dispariţie, a timpului liber.
Iată de ce acţiunile umanitare nu constituie decât o prelungire a profesiei tale, cu atât mai mult atunci când sunt destinate unor confraţi, artişti ce au nevoie de ajutor. Un motiv în plus de a participa la generoasa iniţiativă ,,Artiştii pentru artişti’’.
„Încă din copilărie admiram anumiţi artişti în funcţie de criteriile vârstei respective. Acum, la ora sintezei, pot enumera o galerie de personalităţi care mi-au devenit modele. Prin profesoara mea, Georgeta Stoleriu, pot spune că am admirat-o pe soprana Yolanda Mărculescu, profesoara… profesoarei mele. Sunt mereu tulburată de forţa interpretativă şi magnetismul emanat din înregistrările Mariei Callas“.
Lari Giorgescu: Eu pun mare preț pe generatiile anterioare. Am avut șansa să întâlnesc artiști în adevăratul sens al cuvântului și chiar să lucrez cu unii dintre ei. Profesia aceasta se face prin „contaminare” și de la artiștii cu experiență ai tot timpul de învățat.
Unul dintre cele mai importante repere pentru mine, din punct de vedere cultural, este doamna Miriam Răducanu (cu care am și lucrat un spectacol din poezii de Emil Botta, pe care îl joc la teatrul Unteatru – „Poezia Visului”). Întâlnirea cu dumneaei i se datorează lui Gigi Căciuleanu în compania căruia (Gigi Caciuleanu Romanian Dance Company și Fundația Art Production) am lucrat la trei spectacole (OuiBaDa; D’ale noastre; Folia, Shakespeare & Co) și în curând vom avea premiera la un al patrulea. Am avut șansa să lucrez și cu artiști precum: Ion Caramitru, Horațiu Mălăele, Cătălina Buzoianu, Ion Lucian, Nae Caranfil, Doina Levintza…
Emilia Popescu: “Artiştii pentru artişti” este o gală care onorează. Am participat cu multă emoţie, deoarece am cântat o melodie a Margaretei Pâslaru, deci o postură inedită, dar şi pentru că eram într-o companie atât de selectă. Este o idee extraordinară şi firească, zic eu, să faci un spectacol, un disc, orice ar putea aduce câştiguri folositoare celor aflaţi în nevoie. Desigur, mi-a făcut mare plăcere să aflu că discul nostru, ”Actorii cântă”, s-a vândut bine şi că am putut ajuta un pic şi noi.“
Adolescenţa mi-a fost marcată de Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, ale căror spectacole m-au făcut să visez că poate într-o zi, voi fi şi eu acolo pe scenă. De la Olga Tudorache, Leopoldina Bălănuţă, Gina Patrichi, Valeria Seciu, Victor Rebengiuc, Moţu Pittiş şi toţi, toţi… Ştefan Iordache… până la spectacolele minunate de la Teatrul Studenţesc Casandra. Asta era lumea mea. Ţinta mea. Sincer, nici acum nu-mi vine să cred c-am reuşit.
Adrian Naidin: „M-au influenţat în primul rând, părinţii mei, care mi-au insuflat dragostea de ţară, şi nu este o exagerare când spun acest lucru. Apoi, profesoara mea, Teodor Constantin Gabriela, care este pentru mine ca o a doua mamă. Mi-a pus violoncelul în mână şi m-a dus pe nişte culmi profesionale excepţionale. Un alt profesor care m-a influenţat este Mirel Iancovici, profesor de violoncel. De la Mischa Maisky, de asemenea, am învăţat foarte mult“.
A 13-a ediţie a programului UNITER Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” a fost realizată în parteneriat cu teatre din Bucureşti şi din ţară. Multe spectacole de teatru au fost jucate în sprijinul artiştilor care au nevoie de ajutor.
Spectacolul „Caramitru-Mălăele, câte’n lună și în stele“ a avut loc pe 3 mai, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, în cadrul Campaniei Naţionale Artiştii pentru Artişti.
Foto: Maria Ştefănescu
DACĂ VREI SĂ AJUȚI!
MODALITĂŢILE DE PARTICIPARE A DONATORILOR FINANCIARI LA CAMPANIA „ARTIŞTII PENTRU ARTIŞTI” SUNT:
Sponsorizări dedicate Campaniei
Donaţii în contul Campaniei
formularul de 2 % din venitul global
cumpărarea de bilete (donaţii medii sau mici) pentru vizionarea spectacolului de caritate organizat în fiecare an ca punct central al campaniei, în jurul datei de 27 martie.
Contul Campaniei „Artiştii pentru artişti
Fondul de Solidaritate Teatrală
cod IBAN RO40RZBR0000060007801286
deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei
Mai multe detalii despre Campania „Artiştii pentru artişti“, aici.