ANUC, după 20 de ani

Alianța Națională a Uniunilor de Creatori împlinește douăzeci de ani de la recunoașterea în instanță a personalității juridice, la finele anului 1995. Este un certificat de naștere dobândit după o coagulare de interese, idei, mecanisme organizaționale care au debutat în toamna anului 1994, într-un climat politic care părea că răstoarnă cîștigurile societății românești din decembrie 1989.

ANUC, după 20 de ani

Așa cum se definește în documente, Alianța funcționează ca un mijloc-cadru de comunicare și cooperare a uniunilor de creatori membre. De aceea activitățile ANUC s-au desfășurat mai puțin în „ochiul public”, în conferințe de presă, ci mai frecvent în ședințe, discuții, la masa de lucru. Producția ANUC nu a fost nici în deziderat, nici în fructificare una de tip cultural sau artistic, ci mai degrabă a avut de-a face cu impunerea unei culturi organizaționale care, în parte, își trage seva din tradiția societăților sau sindicatelor artistice dinaintea celui de-al doilea război mondial, parte însă și din modelul organizațiilor profesionale europene. Un fapt cu o anumită semnificație, mai puțin cunoscut este că ANUC s-a înființat concomitent cu Consiliul European al Artiștilor (ECA), al cărui membru fondator este.

În cei douăzeci de ani de cooperare cu asocierea paneuropeană ECA, ANUC a organizat două conferințe europene ale artiștilor la București în 2004 și la Sibiu în 2007, prilejuri de a face cunoscute profilul și obiectivele ECA în mediul artistic local și, nu în ultimul rînd, de a susține interconectarea artiștilor și a organizațiilor lor profesionale. ECA a stimulat de asemenea aducerea în agenda românească a dezbaterii Statutului artistului și, deși nu putem spune ca astăzi sectorul artistic are un document concret care să poarte acest titlu, putem afirma că se vorbește despre nevoia unui Statut al artistului în foarte multe medii, inclusiv în cel politic și administrativ. O stare de spirit, o problematică investigată… da, nu încă suficient de „coaptă”, probabil, pentru a constitui un act normativ sau un acord social parafat.

Au fost momente în istoria bidecenală a ANUC în care organizația a trebuit să convingă legiuitorul și politicul de necesitatea unor acte normative sau de modificarea altora, spre folosul nu numai al artiștilor „truditori” și creatori, ci și spre cel al dezvoltării sau cel puțin al subzistenței unui sector care educă, formează, distrează, animă sufletește și inspiră publicul românesc, fiind totodată și o carte de vizită a țării în exterior. Nu poți cîștiga toate bătăliile, mai ales în condițiile în care economicul condiționează sever cultura și artele, iar soluțiile de ieșire din această paradigmă nu se află în tratate și manuale… Dar ANUC a păstrat constant o atitudine vigilentă față de nevoile creatorilor de artă și artiștilor interpreți, față de cerințele sectoriale, deschisă către soluții și compromis pozitiv pe termen lung.

În acest an, aniversarea ANUC a prilejuit Președintelui României, Klaus Werner Iohannis decorarea uniunilor de creatori membre cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni în 5 noiembrie și la Gala Uniter 2015, pe scena Teatrului Național din București, pentru înmînarea decorației UNITER. Gestul de recunoaștere a valorii și rolului jucat de uniunile de creatori de către șeful statului are simbolistica sa într-o carte de onoare – imaterială – a Alianței.

La „aniversară”, vorba poetului… merge să vorbim și despre oamenii care au impulsionat și au imprimat direcție activității ANUC: președinții uniunilor de creatori membre. Îi menționăm mai jos cu prețuire pentru rolul loc în crearea și continuitatea ANUC.

Uniunea Arhitecților: Alexandru Beldiman (președinte fondator), Ștefan Lungu (1937-2008), Peter Derer, Viorica Curea (președinte în funcție)

Uniunea Artiștilor Plastici: Nicolae Aurel Alexi (președinte fondator), Alexandru Ghilduș, Zamfir Dumitrescu, Dumitru Șerban, Petru Lucaci (președinte în funcție)

Uniunea Cineaștilor: Mihnea Gheorghiu (președinte fondator, 1919-2011), Constantin Pivniceru, Laurențiu Damian (președinte în funcție)

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor: Adrian Iorgulescu (președinte fondator și președinte în funcție), Octavian Lazăr Cosma

Uniunea Scriitorilor: Laurențiu Ulici (președinte fondator, 1943-2000), Eugen Uricaru, Nicolae Manolescu (președinte în funcție)

Uniunea Teatrală – UNITER: Ion Caramitru (președinte fondator și președinte în funcție), Sanda Manu, Cornel Todea (1935-2012).

 

Urăm ANUC și uniunilor de creatori membre forță, înțelepciune și unitate! La mulți ani!

Monica Lotreanu, director executiv ANUC