de Andrei Crăciun vineri, 26 iunie 2015
Ce palmares ai, Anghel, la Gala HOP?
Am două premii individuale: Premiul Teatrului de Comedie pentru cel mai bun actor și premiul Yorick „A fi sau a nu fi altfel pe scenă” plus încă o nominalizare “Pentru cel mai bun Actor”. Și încă trei premii la sectiunea grup: cea mai bună trupă de actori cu spectacolul „Pisica Verde” , premiul publicului si premiul Ziarului Metropolis.
Cum a fost? Cum ai reușit să te impui, ca să folosesc un verb mai puțin potrivit, dar, poate, necesar.
A fost prima experiență competitiv-teatrală unde concursul nu a contat la fel de mult pe cât a contat parcursul. Sau ca să păstrez rima și să citez dintr-o vorbă celebra „unatecistă”: „Procesul, nu succesul”. La Hop 2013 (prima gală prezidată de Radu Afrim) cred că mai degrabă ne-am impus ca generație (noi, actorii tineri) și aici ne-a ajutat enorm Radu prin schimbările făcute Galei și modului prin care „ne-a împins a ne impune”.
Ce schimbări a adus în cariera ta Gala HOP? Ai prins contracte? Te-au văzut regizori? A schimbat ceva în tine? Ți-a dat încredere sau ceva?
A fost primul concurs unde premiul oferit de domnul George Mihaiță a adus ceva concret – mai precis colaborarea cu Teatrul de Comedie pentru spectacolul „Tartuffe”. Plus spectacolul făcut la Gala „Hai iu iu’” în regia lui Radu Afrim și pe remixurile lui Vlaicu Golcea după Maria Tănase, cu care ne-am plimbat peste tot prin țară timp de un an.
Ca să punctez pe scurt, Gala HOP mi-a adus așa: un spectacol la Comedie în regia lui L. Bocsardi, întâlnirea cu Radu Afrim și spectacolul itinerant “Hai iu iu”, plus de încredere, sentimentul de recunoaștere al breslei și nu în ultimul rând descoperirea unei generații (sau mai bine zis, m-am descoperit pe mine ca făcând parte dintr-o generație).
Ce sfaturi ai pentru un tânăr actor care se pregătește chiar acum de prima lui Gală?
Să se ducă. Obligatoriu. Vede el ce și cum acolo.
Spune-mi, te rog, zece lucruri pe care le-ai învățat la Gala HOP.
Nu cred în cantitate, ci mai degrabă în calitate. Așa că îți voi spune cel mai important lucru învățat: generozitatea de breaslă.
Ai mai fost și după ce ai câștigat? În ce direcție crezi că se îndreaptă Gala HOP? E pe drumul cel bun? Voi, tinerii actori, ce ziceți? E nevoie de HOP? Vă ajută?
Nu am fost anul trecut pentru că eram în filmări, dar anul ăsta nu ratez. Atât timp cât Radu Afrim va organiza treaba, HOP va fi pe drumul cel bun. E nevoie mare de cât mai multe HOP-uri.
Ce ți-ai spune dacă te-ai reîntâlni chiar cu cinci minute înainte să intri pe scenă la Gală?
Căcat! (n.r. – “Căcat” e o expresie pe care actorii o folosesc înainte de un spectacol, e felul prin care își urează “Baftă”, în conștiința populară “căcatul” fiind aducător de noroc).
Foto: Maria Ștefănescu