de Andrei Crăciun marţi, 1 mai 2018
Domnule Andrei Huțuleac, ce e special la Hamletul dumneavoastră, care a smuls atâta laudatio? Este acest spectacol spectacolul deplinei dumneavoastră maturizări artistice? Ați atins apogeul?
Nu știu dacă are ceva special. Nu m-am concentrat pe asta. În încercarea mea de a face acest rol nu am căutat să-l scot din anonimat pe Hamlet deoarece, precum știți, el nu are nevoie să fie scos din anonimat fiind deja mare cu de la sine putere. Nu m-am gândit să fac Hamletul dintre Hamleți. Pe noi toți cei din trupă ne-au interesat aspectele casnice ale unei case regale. Am fost mai puțin preocupați să jucăm prinți, regi și regine și mai mult să căutăm oamenii din spatele acestor funcții.
Ce sentimente a născut în domnia voastră cucerirea prestigiosului titlu anul trecut? V-a schimbat acest succes sau ați rămas același Huțuleac dinainte?
M-am bucurat de moment. Mai ales pentru părinții mei despre care știu sigur că pun preț pe asemenea recompense.
Ați fost primit cu pizmă în breaslă pentru încununarea dumneavoastră de la Timișoara (n.r. – la Timișoara s-a ținut anul trecut Gala UNITER)? Laurii v-au adus mai multă bucurie sau mai mult necaz?
Nu cred că există cineva în mod esențial și iremediabil interesat de aceste decorații conjuncturale încât să pizmuiască. Cred (sau sper) că breasla e mai degrabă ocupată să facă spectacole bune și să aducă spectatori în sălile de teatru.
Previziuni pentru 2019: din ce jucați acum aveți ceva ce s-ar preta pentru cel mai bun actor în rol principal și în anul ce va să vină?
M-aș fi bucurat să mă întrebați ce rol m-a provocat cel mai mult în ultima perioadă și nu pentru ce rol aș vrea să fiu premiat în 2019. Așadar, dacă m-ați fi întrebat ce rol m-a provocat cel mai tare în ultima perioadă v-aș fi spus că tocmai am scos o premieră, alături de colegii mei, la Teatrul Dramaturgilor Români (desigur în direcția de scenă a domnului Victor Ioan Frunză) cu piesa Fata Morgana de Dumitru Solomon. Acolo joc doi frați gemeni care dau bacalaureatul și deși am doar două scene (am spune, deci, că mă exercit pe o suprafață mică) construcția personajelor mi-a pus o serie de probleme interesante, lucru care m-a bucurat.
Sunteți în competiție alături de maestrul Victor Rebengiuc și de domnul Ervin Szűcs de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Ce ne puteți spune despre rolurile pentru care au fost nominalizați, dacă ați văzut spectacolele cu pricina? Mai aveți timp să mergeți să vă vedeți colegii? Umblați pe la teatru sau stați în turnul de fildeș, cum procedați?
Din păcate nu am fost la niciunul dintre spectacolele colegilor din rațiuni spațio-temporale. Spre exemplu, ultima dată când s-a jucat Regele Moare, noi am avut spectacol la Teatrul Metropolis cu piesa Titanic Vals (o comedie de succes în care colegul Sorin Miron face un travesti excepțional) și cum nu am dezvoltat încă abilitatea de a fi în două locuri în același timp, am ales calea ușoară. Nu am însă absolut nicio îndoială că sunt spectacole foarte bune și roluri la fel. De-abia aștept să le văd.
Un cuvânt de povață pentru cei care n-au mai câștigat la Gala UNITER? Ce se întâmplă după?
Directorul de scenă Victor Ioan Frunză mi-a spus recent, în cadrul unei conversații pe teme diverse, că cel mai bun sfat pe care îl poate primi un actor este să-și exercite talentul și să tacă. Transmit mai departe informația poate folosește cuiva.
„Nu am căutat să-l scot din anonimat pe Hamlet deoarece, precum știți, el nu are nevoie să fie scos din anonimat fiind deja mare cu de la sine putere.”
Andrei Huțuleac, actor
Foto: Adriana Grand / Yorick