Ana Maria Pop: „Aș oferi mai multă vizibilitate tinerilor actori“

Ana Maria Pop a absolvit în 2015, în Cluj-Napoca, la Facultatea de Teatru și Televiziune „Babeș-Bolyai“, la clasa conf. univ. dr. Miriam Cuibus. Textul cu care s-a calificat pentru Gala Hop, care va avea loc între 8 şi 11 septembrie la Costineşti, este un poem de Jerome Rothenberg, „Istoria muzei mele, Dada“, scris în 1984.

Ana Maria Pop: „Aș oferi mai multă vizibilitate tinerilor actori“

INTERVIURILE HOP www.uniter.ro îi prezintă pe tinerii actori care au câștigat preselecția de la București. Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort.

banner-bun

Ai mai fost şi în anii anteriori la HOP?

Ana Maria Pop: Nu, este prima oară când particip.

Ai avut emoţii la preselecţie?

Da! Am avut emoții imense încă din prima zi, chiar dacă eram programată în cea de-a doua.

Ce ţi-a spus juriul şi cum ţi s-au părut opiniile referitoare la prestaţia ta?

Juriul mi-a mulțumit, dar nu mi-a spus prea multe. Pe scenă am fost întrebată dacă am primit ajutor în construcția momentului și dacă am absolvit anul acesta. A venit apoi pe hol Dorina Chiriac la mine și m-a întrebat dacă am terminat la doamna Miriam Cuibus și m-a sfătuit să îmi lungesc puțin momentul. (Aveam doar 11 minute). Și da, normal că îi voi urma sfatul!

În ce spectacole ai jucat sau joci în prezent? Ce roluri ai interpretat până acum?  Există unul care îţi place în mod deosebit?

În prezent sunt proaspăt-absolventă și sunt într-o pauză până în octombrie, când vor începe repetițiile pentru spectacolul de teatru-dans în regia lui Mihai Măniuțiu, de la Teatrul „Tony Bulandra“ din Târgoviște. În facultate am jucat cuvântul „Eternitate“ și cuvântul „Identitate“ din piesa „Cabaretul cuvintelor“ de Matei Vișniec, Signorina Faustina din scenariul colectiv de Commedia dell Arte în cadrul spectacolului „Anatomia sufletului“, Lady Macbeth din piesa „Macbeth“ de William Shakespeare, Sasha din piesa „Ivanov“ de A. P. Cehov, Irina din piesa „Trei surori“ de A.P. Cehov,  Laura din piesa „Menajeria de sticlă“, de Tennessee Williams.

Care sunt actorii români pe care îi admiri?

Amza Pellea. Jean Constantin. Anamaria Marinca. Mai sunt, dar aceștia sunt primii care mi-au venit în minte. Și Sorin Leoveanu de la Teatrul Național din Cluj.

Ce actor străin îţi place şi în ce film te-a impresionat în mod deosebit?

Sunt mulți. Nu aș putea să aleg unul singur. Charlie Chaplin, Robert De Niro, Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Shia LaBeouf… Dar mi-a plăcut mult Jack Nicholson în “Zbor deasupra unui cuib de cuci”.

De ce te-ai făcut actriţă?

Pentru că asta mi-am dorit de când mă știu. Și am făcut alegerea cea mai bună.

Cum te visezi peste cinci ani? Dar peste 10?

Peste cinci ani voi fi într-o companie de teatru independent cu câțiva colegi și vom face treabă foarte bună!  Peste 10 ani cred că voi călători mult și voi juca alături de oameni pasionați, sub bagheta magică a unor mari regizori. Nu dau deocamdată nume.

Îţi mai aminteşti cum a fost prima zi de facultate?

Prima zi de facultate s-a lăsat cu un accident între mine și o colegă cu care făceam echipă la exercițiul de încredere, “Mașinuțele”. În prima tură, eu am intrat cu genunchiul într-o muchie de perete, iar colega cu care lucram a dat cu capul în același loc. Mai avem încă pozele cu vânătăile create drept amintire.

O amintire semnificativă din anii de facultate?…

În anul II, semestrul I, am lucrat la canavaua spectacolului de Commedia dell Arte, “Anatomia sufletului”. Undeva pe la ora 12 noaptea stăteam încă în Sala Studio și făceam luminile cu domnul Victor. Eram frântă de oboseală, în culise, și așteptam să se termine repetiția, sau să prind 10 minute de somn. Am aruncat o privire înspre pe scenă și am trăit câteva secunde de admirație profundă pentru atmosfera magică de acolo. Fum, lumini, oboseală și dăruirea colegilor care lucrau intens chiar dacă era o oră târzie. Toate acestea mi-au dat o forță și credință teribilă în acea noapte.

Ce ţi se pare cel mai greu în această profesie?

Cel mai greu mi se pare să găsești oameni cu adevărat îndrăgostiți de ceea ce fac. Căci dacă există iubire, există și bunăvoință, răbdare, încredere și adevăr.

Ai de făcut vreun reproş profesorilor din aceşti ani de şcoală? Dacă ai putea să schimbi ceva în sistem, cu ce anume ai începe?

Dacă aș fi pentru o zi președinte și aș avea putere de schimbare: 1. Aș adăuga un an în plus de facultate. 2. Aș oferi mai multă vizibilitate tinerilor actori. 3. Le-aș oferi spații de lucru. 4. Aș crea mai multe festivaluri internaționale în țară. 5. Aș adăuga un curs de promovare personală în facultățile de actorie.

Ce rol ţi-ar plăcea să ţi se ofere în viitorul apropiat?

Salome, din piesa cu același nume de Oscar Wilde.

Dacă s-ar fi acordat note la preselecţia HOP, iar tu ai fi fost în juriu, ce notă ţi-ai fi dat?

Poate un 8.

Foto: Andrei Gîndac

vp

În zilele de 15, 16 şi 17 iulie a.c. UNITER a organizat preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP. Juriul a fost format din: Radu Afrim, Dorina Chiriac, Radu Iacoban, Gabi Lupu și Iris Spiridon.

Anul acesta, cei 27 de tineri concurenţi aspiranţi, la Costineşti, la titlul de „Cel mai bun tânăr actor” vor fi priviţi şi notaţi de: actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan.

8 – 11 septembrie. Vox Maris Grand Resort Costineşti. Director artistic: Radu Afrim.