de Andrei Crăciun luni, 16 iulie 2018
Scumpă Alina Rotaru, am ajuns iată la finalul unei noi frumoase stagiuni în teatrul românesc. Ce ai făcut dumneata în stagiunea aceasta, cu ce spectacole ai onorat publicul spectator și cu ce ai rămas în urma desfășurării lor?
În stagiunea care tocmai s-a încheiat, am început cu Apa Vie în regia domnului Ștefan Lupu, am continuat cu Visul unei nopți de vară în regia domnului Vlad Cristache, apoi Mult zgomot pentru nimic în regia domnului Andrei Șerban și am încheiat cu Pescărușul în regia domnului Andrei Șerban. Am înțeles că avem de dus o responsabilitate foarte mare în meseria asta a noastră și că e sănătos să o facem cu muncă și de-adevăratelea. Căci altfel devine plată și, de ce nu, inutilă. A, să nu uit. Și cu umor.
Ai avut timp să mergi la teatru și să vezi și spectacolele colegilor? Ți-a plăcut ceva în mod deosebit, să trecem în agendă pentru la toamnă?
Nu mă pricep să scriu concis, mă apucă poveștile. Așa că mă rezum la a numi câteva spectacole. Un spectacol pe care l-am văzut deja de trei ori și încă l-aș revedea este Ținutul din miezul verii în regia domnului Vlad Massaci, la Teatrul Mic. Recomand să vedeți Stă să plouă în regia doamnei Lia Bugnar, la Green Hours. Alt spectacol pe care îl recomand este Și negru și alb și gri în regia domnului Mimi Brănescu, la Teatrul Metropolis. Mai recomand Nebun din dragoste în regia domnului Claudiu Goga, la Teatrul Național București. Mai recomand Pulverizare în regia domnului Andrei Măjeri, la Teatrul Apollo. Și nu în ultimul rând, vă rog să mergeți să vedeți spectacolele de la Unteatru. Oamenii ăștia ard pe dinăuntru.
Pentru stagiunea următoare ai ceva în pregătire? La ce surpriză plăcută să ne așteptăm? Unde o să te vedem?
În stagiunea viitoare ne pregătim să ne jucăm de-a Vassa Jeleznova în regia domnului Gelu Colceag, apoi ne jucăm de-a Visul unei nopți de vară în regia domnului Peter Kerek și continuăm cu Romeo și Julieta, în regia doamnei Liliana Pană. Iar de revăzut, ne revedem cu Deșteptarea primăverii în regia domnului Vlad Cristache.
Ai și dumneata de acum o vârstă, nu mai ești tânăra noastră actriță, adică – pardon! – mai ești, dar sunt alți colegi încă și mai tineri. De la tineret-speranțe, așadar, ai remarcat pe cineva în mod aparte? Cine vine tare pe turnantă?
Păi dacă aș deschide acum o listă mi s-ar umple frigiderul că de ce n-am completat-o pe toată. Așadar cetățeni cu care îmi doresc să mă joc sunt și nu puțini. Ce pot să spun în schimb este că e musai ca noi cei din generația noastră și cei mai mari ca noi să deschidem bine ochii și să ne pregătim de energia și prospețimea celor mai mici. Că vin.
Viața. Ce planuri de viață are Alina Rotaru cu ocazia vacanței de vară care tocmai începe. Are Alina Rotaru vacanță de vară?
Cum să nu?! Plănuiesc să fac mai mult sport într-un mod în care el să întrețină sănătatea și mai plănuiesc o vizită la nemți cu soțul meu român.
Spune-mi cel mai frumos lucru care ți s-a întâmplat în ultimul an de teatru și, de ce nu, de film. De ce tocmai acesta?
Nu aș vrea să aleg un singur lucru, căci l-aș mânia pe Dumnezeu. Cred că ce a fost frumos a fost un cumul de factori care mi-au mai limpezit mințile întortocheate: mai exact deschiderea noilor întâlniri și menținerea vechilor întâlniri. Din fiecare am furat câte ceva și merg la drum cu ele.
„Am înțeles că avem de dus o responsabilitate foarte mare în meseria asta a noastră și că e sănătos să o facem cu muncă și de-adevăratelea. Căci altfel devine plată și, de ce nu, inutilă. A, să nu uit. Și cu umor.”
Alina Rotaru, actriță