de Adina Scorţescu miercuri, 6 mai 2015
INTERVIU Alexandra Fasolă spune că Premiul UNITER, pe care l-a câștigat anul trecut pentru rolul principal din „Yentl”, de la Teatrul Evreiesc de Stat, i-a adus întâlnirea cu Andrei Șerban și „Omul cel bun din Seciuan”, de la Teatrul Bulandra. Și, iată, încă o nominalizare la categoria Cea mai bună actriță în rol principal.
Jucați două roluri pentru care sunteți nominalizată la premiul UNITER, într-o producție care și ea e nominalizată, pentru care ați lucrat cu un regizor, Andrei Șerban, și el nominalizat. Se schimbă cumva energia spectacolului, după ce apare certitudinea aprecierii breslei?
Fiecare gând emis în univers modifică întregul. Simt că, odată cu nominalizările, a sporit curiozitatea oamenilor și asta adaugă o nuanță energiei publicului. Nu pot decât să stau cuminte, să o simt și să o transform în combustie pentru spectacol.
Care a fost cea mai importantă descoperire personală prilejuită de spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”?
… că viața ni se transformă clipă de clipă în funcție de ce emitem; că iadul are dimensiunea propriilor frici; că acolo unde e credință nu mai există frică și că abia de aici începe tărâmul iubirii!!
Dacă ar fi să povestiți, în doar două propoziții, despre ce este spectacolul, care ar fi acelea?
Ego versus iubirea de aproape. Dumnezeu ne bate la ușă și noi nu-i deschidem.
Ce v-a adus Premiul UNITER pe care l-ați câștigat anul trecut – la nivel profesional, dar și personal?
Întâlnirea cu Andrei Șerban și cu oamenii cei buni din Seciuan.
Cele două roluri din spectacol, Shen Te și Shui Ta, au distribuție dublă – dumneavoastră și Ana Ularu. Ați asistat la repetițiile colegei, ați vorbit despre rol sau au fost două procese paralele?
Ana si cu mine suntem două capete ale aceluiași trup. Nu au existat repetiții separate pentru noi. Am construit rolurile împreună, am vorbit despre personaje, am împărțit sandviciuri, ne-am predat ștafeta una celeilalte de multe ori și ne-am închis în multe rânduri nasturii parpalacului lui Shui Ta (personajul masculin), pentru a scurta timpii schimbărilor. Am lucrat foarte frumos împreună. Cum spunea dl. Șerban, noi împreună formăm omul ideal din Seciuan.
Se zice că meseria de actor „se fură”. Vlad Ivanov este și el nominalizat la Premiul UNITER pentru rolurile din același spectacol. Ce ați furat de la el?
Pentru mine Vlad este o continuă surpriză. Îl fur din umbră încă de la „Ivanov”, prima mea întâlnire cu Andrei Șerban. Forța lui interioară pe mine mă fascinează. Clipă de clipă sunt uimită de precizia cu care atacă partitura, la aceeași intensitate. El nu falsează, el nu scade. Vlad e constant. Vlad pare să nu aibă zile proaste. Din punctul meu de vedere e un actor total. Total îl face faptul că e generos. Dăruiește mult partenerilor de scenă și îmbracă totul în umor. Mare om și Vlad ăsta.
Foto interior: Mihaela Petre