de Andrei Crăciun joi, 21 iunie 2018
Alex Nagy, iată-ne ajunși la sfârșitul unei noi stagiuni în teatrul românesc. Cum a fost pentru dumneata această stagiune? Ce ai jucat, cu ce rămâi în urma ultimelor luni? Ți-ai mai rupt piciorul pe scenă, ai mai avut peripeții?
Da, recunosc: nu ne-a fost ușor, dar iată-ne la sfârșit de stagiune. M-am bucurat să continui să joc la Teatrul Metropolis în cele patru spectacole: Peretele, Două liniuțe, 10 pentru New York și Konkurs. Rămân cu experiența extraordinară de a juca alături de doamna Maia Morgenstern în 10 pentru New York de Lia Bugnar. Dar și cu reușita performance-ului În doi de Matei Vișniec, cu Aida Economu și Dani Ionescu. Nu am avut peripeții, sunt recuperat complet și continui să mă antrenez pentru o recuperare totală. Nu pot să nu menționez momentele deosebite trăite la Godot Cafe-Teatru cu Buzunarul cu pâine de Matei Vișniec și Aeroport de Ștefan Caraman. Masterclass-ul lui Bernard Hiller în România și filmările la scurtmetrajul The Poisoned Child în regia lui Mick Davis completează frumos această stagiune.
Fericire. Care a fost cel mai fericit moment din teatru în ultima stagiune pentru dumneata?
Cel mai fericit moment a fost fără dar și poate la finalul primei reprezentații cu 10 pentru New York de Lia Bugnar alături de doamna Maia Morgenstern, la Teatrul Metropolis.
Proiecte inedite. Ce ne mai pregătește Alex Nagy dincolo de teatru? Unde o să îl vedem, ce o să facă el, ce mai ticluiește?
Mă bucur foarte tare că un performance dintre ale mele s-a jucat în mașină, autobuz și la Uzina de Apă în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec de la Suceava. Pe 7 și 8 iulie vom juca în Buzunarul cu pâine la Salina Turda, un alt vis împlinit. Aștept cu nerăbdare toamna lansării lungmetrajului Ancăi Damian, Moon Hotel Kabul, unde am avut șansa să interpretez un rol deosebit.
Vacanță de vară. Are Alex Nagy vacanță de vară, se duce pe undeva, face el ceva? Se odihnește activ? Ce urmează?
Da, călătorim activ la Sibiu International Fringe Festival, unde voi juca împreună cu Alex Bogdan (debut) Buzunarul cu pâine în Tramvaiul Sibiu-Rășinari. Buzunarul cu pâine din nou, de data aceasta alături de colegul și prietenul Ștefan Pavel în Festivalul Sub Lună la Quantic Pub, după care Festivalul de la Turda unde vom juca în Salină, un spectacol la Cotton Club Cluj (un loc de suflet pe malul Someșului – acasă). Spectacolul Aeroport la Amfiteatrul Pallas – Iași. Deci da, le îmbinăm pe amândouă. Nu există ceva mai frumos decât să călătorești și să joci în același timp. Este viața pe care mi-am dorit-o.
Toamnă. De la toamnă, într-o nouă stagiune, unde va fi posibil să ne bucurăm de prezența lui Alex Nagy pe scenă? Ceva nou? Când, unde?
De la toamnă intrăm în linie dreaptă cu spectacolele deja existente: Peretele, Două liniuțe, 10 pentru New York și Konkurs la Teatrul Metropolis și Dona Juana la Teatrul Dramaturgilor Români, unde urmează să montez o piesă a dramaturgului Sebastian Ungureanu – Fapte bune S.R.L. La Godot Cafe-Teatru: Ne vom revedea în anul care a trecut, Buzunarul cu pâine și, din toamnă, un nou spectacol în limba engleză. În ceea ce privește TIP, Teatrul Independenților Profesioniști deschide stagiunea cu spectacolul Emigranții de Sławomir Mrożek în regia lui Florin Liță, care alături de În doi de Matei Vișniec se va juca oriunde, oricând, parte a platformei Theatre Delivery.
Ce ai remarcat în stagiunea recent încheiată? Nume noi pe firmament, vin tinerii din spate și vă iau locul vostru, al celor care vă îndreptați, iată, cu pași repezi spre nu mai puțin de treizeci de ani?
Am reușit să văd câteva spectacole acum, pe final de stagiune. Mi-au plăcut Mult zgomot pentru nimic și Viața și Moartea lui Richard al II-lea. Cred că există o generație care începe să-și pună amprenta în teatrul românesc. Mă bucur să particip la succesele colegilor, prietenilor, profesorilor și mentorilor mei. Îmi pare rău de teatrul independent ale cărui mijloace nu mai prezintă interes pentru public. Sper într-o revitalizare a zonei independente. Lipsa spațiilor consacrate acestui gen rămâne o problemă cu care ne confruntăm cu toții. Mai devreme sau mai târziu. Mă bucur să văd tineri angajați în teatre, cu sau fără concurs.
„Cred că există o generație care începe să-și pună amprenta în teatrul românesc.”
Alex Nagy, actor și regizor
Foto: Kim Ciobanu