de Andrei Crăciun joi, 20 august 2015
INTERVIURILE HOP www.uniter.ro îi prezintă pe tinerii actori care au câștigat preselecția de la București. Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort.
Cu ce text ai venit la selecţia HOP?
Exerciţiul de la Gala HOP a fost ceva… De mult timp mă gândeam să elaborez un mic spectacol cu care să merg la HOP, deşi nu ştiam ce temă va urma. Spectacolul se legase deja în capul meu, dar îmi lipsea textul. Şi uite cum, norocul ăla care are grijă de mine, a dat ca în dadaism, respectiv în opera lui Tristan Tzara să-mi găsesc un text nu doar compatibil pe ideea mea, dar care a şi îmbunătăţit-o.
Ai mai fost şi în anii anteriori la HOP?
Nu, este prima dată. Mulţi colegi de generaţie au participat şi anul trecut, ceea ce m-a motivat mult anul acesta.
Ai avut emoţii la selecţia HOP de la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB)?
Atât de mari încât nu am putut dormi toată noaptea. Nu exagerez, am fost primul care a ajuns în TNB la ora 8.30, o dată cu maşiniştii, ceea ce m-a făcut până la urmă să fiu şi primul candidat din competiţie.
Ce ţi-au spus membrii juriului şi cum ţi s-au părut opiniile lor referitoare la prestaţia ta? Ai încercat/vei încerca să le pui în practică până la Gala din septembrie?
Din nou am avut norocul, fiind primul, ca membrii juriului să-mi explice mai pe larg ce li s-a părut bine şi ce nu, ce cred ei că ar trebui îmbunătăţit până la marea competiţie. Mi s-a părut că au avut dreptate cam în toate şi cu siguranţă voi aplica ceea ce m-au sfătuit, dar nu vreau să renunţ nici la ideile mele.
În ce piese ai jucat/ joci în prezent? Ce roluri ai interpretat până acum? Există unul care îţi place în mod deosebit?
După absolvirea facultăţii mi-am făcut debutul pe scenele independente ale Bucureştiului cu spectacolele “I.O.N.A.” la Teatrul Mignon şi cu “Fraţii Karamazov” la Teatrul Elisabeta, iar debutul în teatrul de stat l-am făcut la teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte, cu piesa regizorului portughez Joao Mota – “Rozamarin sau Măghiran”.
Toate spectacolele îmi sunt foarte dragi în egală măsură, fiecare solicită ceva mult diferit faţă de celălalt, dar cred că cel mai solicitant, interesant şi drag mie este I.O.N.A.. Este o nebunie de spectacol gândit de colegul meu Danni Ionescu, în care am o nebunie de rol care m-a muncit până la extenuare un an întreg şi pot spune că tot nu l-am cucerit, încă.
Care sunt actorii români pe care îi admiri?
Pe foarte mulţi, dar din diferite puncte de vedere. Cine nu ar vrea să aibă hazul lui Marin Moraru, forţa lui Iureş, dexteritatea lui Victor Rebengiuc, expunerea lui Dragoş Bucur sau carisma lui Dani Achim?
Ce actriţă/actor străin îţi place? De ce? În ce film/spectacol te-a impresionat în mod deosebit?
Jared Leto, atât pentru cariera sa de actor, cât şi pentru cea de muzician. Mi se pare că este un om care a muncit foarte mult pentru a ajunge unde este şi apreciez asta foarte mult.
De ce te-ai făcut actor?
Din obsesie! Nu faţă de actorie, ci din altele mai ciudate. Nu suport rutina şi m-am temut de mic de gândul morţii. Actoria îmi permite să fiu mereu altul şi poate, dacă voi fi destul de bun, voi deveni şi nemuritor.
Cum te visezi peste cinci ani? Dar peste zece?
Peste cinci ani mă văd jucând cât mai mult: pe scene, pe ecrane, la radio, nu las nimic să-mi scape. Iar peste zece ani mă văd îngropat până la gât în nisipul Californiei.
Îţi mai aminteşti cum a fost prima zi de facultate?
Perfect! Aş putea să o povestesc până la cel mai mic detaliu. Ţin minte sentintimentul de bucurie că aparţin acestei comunităţi dar m-au uimit mai mult colegii de generaţie. Unul făcea beat box şi în sală au intrat Krem şi Silviu Mircescu iar împreună au făcut un free style, altul se plimba pe monociclu jonglând cinci mingi, dar cel mai frumos a fost când domnul profesor Florin Zamfirescu s-a ridicat în picioare, ne-a privit pe toţi cu un zâmbet larg şi ne-a zis cu o căldură imensă: “Bine v-am mai ales anul ăsta!”
Ne poţi spune o amintire semnificativă din anii de facultate?
După un examen din anul I ne-am strâns toţi colegii într-o sală şi am cântat toţi de bucurie vreo oră în şir. Aveam şi instrumente dar prea puţine aşa că fiecare bătea şi cânta în ce apuca. Era ca la nebuni dar noi ne simţeam foarte bine.
Ce ţi se pare cel mai greu în această profesie?
Emoţiile! Nu de puţine ori am crezut că fac un infarct sau ceva, e clar că exageram în mintea mea, dar în momentul ăla nimic nu mai e ceea ce pare.
Ai de făcut vreun reproş profesorilor/unui profesor din aceşti ani de şcoală? Dacă ai putea să schimbi ceva în sistem, cu ce anume ai începe?
Cred că ar fi necesar ca fiecare teatru să aibă o bază de date cu actori, ceva asemănător cu cele ale firmelor de casting. Tinerii actori să meargă în audiţie la teatre iar apoi din acea bază de date să fie solicitaţi pentru castinguri, spectacole, etc. Nu agreez faptul că la castinguri de teatru sunt chemaţi oamenii din auzite.
Ce rol ţi-ar plăcea să ţi se ofere în viitorul apropiat?
Franz von Moor.
Dacă s-ar fi dat note la selecţia HOP, iar tu ai fi fost în juriu, ce notă ţi-ai fi dat?
8.5.
Foto: Andrei Gîndac
În zilele de 15, 16 şi 17 iulie a.c. UNITER a organizat preselecţia pentru Gala Tânărului Actor – HOP. Juriul a fost format din: Radu Afrim, Dorina Chiriac, Radu Iacoban, Gabi Lupu și Iris Spiridon.
Anul acesta, cei 27 de tineri concurenţi aspiranţi, la Costineşti, la titlul de „Cel mai bun tânăr actor” vor fi priviţi şi notaţi de: actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan.
8 – 11 septembrie. Vox Maris Grand Resort Costineşti. Director artistic: Radu Afrim.