de Alina Vîlcan vineri, 27 aprilie 2018
Cine este tânărul actor și ce spune în așteptarea Galei de la Alba Iulia, aflați din rândurile care urmează.
Rareș, ești nominalizat la Premiile UNITER 2018, la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, pentru rolul Moritz Stiefel din spectacolul Deşteptarea primăverii, în regia lui Vlad Cristache, la Teatrul Mic. Cum ți-ai descrie personajul și care a fost principala provocare pentru tine în privința acestui rol?
În primul rând Moritz Stiefel este genul de rol pe care mi l-am dorit de foarte mult timp, inocența și fragilitatea lui au rezonat cu mine încă din liceu, când am citit pentru prima dată piesa. În al doilea rând mi-am imaginat că primesc această minunată partitură și că am ocazia să-l întipăresc pe Moritz în propriile mele simțuri. Principala provocare este frica puternică a personajului, pe care am reușit să o alimentez cu frica mea personală și care m-a ajutat și mă ajută să curăț principii cu care nu rezonez.
„Deșteptarea primăverii” este un spectacol în distribuția căruia se regăsesc mulți actori din noua generație. Cum a arătat atmosfera în care ați lucrat pregătind spectacolul?
A fost minunat. Ne-am conectat și ne-am completat reciproc înțelegerea, iar acest lucru ne-a ajutat să devenim perfecționiști și pentru celelalte spectacole ale Teatrului Mic. Vlad Cristache a avut inspirata idee de a aduce în spectacol trupa FiRMA. Versurile cântecelor din spectacol sunt semnate de Daniel Rocca, solitul trupei FiRMA, și de cele mai multe ori sunt pilonii mei de susținere într-un rol atât de imponderabil. Cântec și emoție pură.
Ai studiat actoria la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB Cluj. Cum îți amintești de anii de studenție?
A fost absolut perfect. Exact așa cum mi-am imaginat că aș putea să-mi petrec anii studenției. Am lucrat mult, am descoperit mult și am înțeles reponsabilitatea pe care o am în momentul în care pășesc în fața spectatorului. Norocul cel mai mare a fost că l-am avut profesor pe Miklós Bács care a știut să ne pună în valoare latura umană și să o îmbine armonios cu cea profesională.
Te-ai mutat apoi în București și ai urmat un master la UNATC. De ce ai lăsat Clujul pentru București? Ce te-a atras aici și ce te-a făcut să rămâi?
Am luat un rol principal la Teatrul Național în spectacolul „Băiatul din ultima bancă” de Juan Mayorga, în regia lui Cristian Theodor Popescu, pentru care am și fost nominalizat la Premile UNITER pentru Debut. Așa s-a întâmplat. Am intrat apoi la master la clasa domnului profesor Gelu Colceag, care e în prezent directorul Teatrului Mic, unde sunt angajat. Mă bucur că domnul Colceag a văzut în mine o licărire și mi-a oferit imensa șansă de a putea să o fructific. Mi-e dor de Cluj. Mi-e dor de „acasă”, dar publicul din București m-a primit bine și sunt recunoscător pentru că îmi permite să spun o altă poveste cu fiecare alt spectacol.
În ce alte spectacole te vedem în această perioadă?
La Teatrul Mic joc în „Deșteptarea primăverii” în regia lui Vlad Cristache, spectacol care a primit trei nominalizări anul acesta la Premiile UNITER, „Karamazovii” în regia Nonei Ciobanu, „Apa Vie” în regia și coregrafia lui Ștefan Lupu, iar în luna mai avem premiera cu „Romeo și Julieta” în regia Lilianei Pană, unde o să am prilejul să-l însuflețesc pe Părintele Lorenzo. La Teatrul Național mă puteți vedea în „(D)efectul Placebo”, creație colectivă, condusă de Ștefan Lupu și în „No Man’s Land”, în regia lui Alexander Morfov. Iar la Teatrul Excelsior, joc în „Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare, în regia lui Vlad Cristache.
Dintre toți cei cu care ai lucrat până acum în teatru, de la cine ai învățat cel mai mult?
Am avut prilejul să lucrez cu mulți actori și am primit de la fiecare în parte ceva magic și neprețuit. Absolut fiecare partener de scenă mi-a oferit lumea lui și nu aș putea să numesc pe cineva anume, numai dacă aș începe să completez o listă lungă.
Cât contează premiile pentru tine și ce așteptări ai de la Premiile UNITER?
Cu siguranță este o recunoaștere pe care o așteptam cei mai mulți dintre noi; iar Gala în sine este o sărbătoare a TEATRULUI.
„Am avut prilejul să lucrez cu mulți actori și am primit de la fiecare în parte ceva magic și neprețuit. Absolut fiecare partener de scenă mi-a oferit lumea lui.”
Rareș Florin Stoica, actor
Foto: Steluța Popescu, Teatrul Mic