de Uniter joi, 12 octombrie 2017
În vara lui 2017, un grup de tineri artiști independenți din România și-au propus să plece într-o caravană teatrală pe granițele țării lor. Proiectul Caravana Green-Frilensăr pe contour a pornit de la trilogia Tristory pe care cei 7 tineri o aveau în repertoriu, mai exact 3 spectacole care vorbeau despre simboluri, tradiții și mituri, puse într-un context contemporan cu scopul de a chestiona principalele probleme ale omului modern.
Frilensăr, așa cum sunt cunoscuți cei 7 actori tineri în mediul teatral, și Teatrul LUNI de la Green Hours, primul teatru independent din România, au câștigat o finanțare la concursul de proiecte lansat de Administrația Fondului Cultural Național, așa că ideea a fost pusă în practică. Cei 7 au plecat timp de 25 de zile pe granițele țării și au jucat 10 spectacole de teatru în 10 localități de graniță. De ce pe graniță?
Trăind în bula culturală a marilor orașe, tinerii actori au simțit nevoia să interacționeze și cu un alt segment de public, cel neglijat de politicile culturale ale statului român. Artiștii au avut în vedere localități mici, localități care au foarte rar acces la evenimente culturale reale dorind să afle dacă mesajul spectacolelor Frilensăr ajunge și la cei care nu sunt obișnuiți cu teatrul sau cu lumea artistică.
În România există o discrepanță majoră între zona urbană și cea rurală și între capitala București și restul țării în ceea ce privește oferta culturală și gradul de consum cultural, de aceea cei 7 actori independenți au dorit să-și răspundă la o serie de întrebări: există manifestări culturale în zonele de graniță? există interes, în zona administrației locale şi mai ales interes (sau măcar premise de interes) în rândul publicului pentru astfel de manifestări? care sunt politicile culturale locale? care este starea infrastructurii destinate manifestărilor culturale? cum este privită cultura în România? avem nevoie de cultură?
Câteva întrebări și 4.000 de kilometri străbătuți în căutarea răspunsurilor. Documentarul Granița arată povestea caravanei celor 7 artiști și tratează cu umor și energie descoperirile celor 7 exploratori culturali. Un documentar autentic despre poporul român și cultură, un documentar despre cum este privit teatrul acolo unde nu există scenă. Un documentar despre încercările culturale, despre singurătatea românului de rând și despre cum, de la noi, se pleacă. Un documentar construit pe comparația din tânărul actor și locurile culturale pe care le-a descoperit. Neaoș, balcanic și inevitabil cultural.