GALA UNITER 2012
20 DE ANI
„În secvenţa pe care aţi vizionat-o aţi văzut o mare actriţă, care nu mai este în ţară: Liliana Tomescu.
Mă bucur că a fost adusă imaginea ei şi-i mulţumesc domnului Cojar pentru cuvintele şi pentru strădania de a reciti ceea ce a scris Comarnescu (n.n.: laudatio pentru regizorul Ion Olteanu a fost făcut de regizorul şi profesorul universitar Ion Cojar care a citat din Petru Comarnescu).
Ce a făcut Uniter în seara asta a fost, de fapt, o cinstire a valorii importanţilor actori şi oameni de teatru care s-au manifestat în stagiunea asta şi mai înainte.
Dar eu cred că prin această cinstire Uniterul şi-a cinstit propria lui sarcină care este – şi astăzi vremurile o cer – apărarea destinului fizic şi spiritual al teatrului românesc de pe tot cuprinsul ţării şi, indiferent de ce limbă vorbesc teatrele respective, să le cinstească pe toate.Pentru aceasta îi doresc Uniunii noastre să aibă forţa să lupte pentru viitorul teatrului românesc.”
Regizorul Ion Olteanu
distins cu Premiul pentru întreaga activitate
Gala Premiilor Uniter 1993
Am stat să ne gândim dacă să facem publică înregistrarea primei ediţii a Galei Premiilor Uniter. Care a avut loc în urmă cu 20 de ani la Teatrul Odeon.
Acolo unde Gala se întoarce în acest an.
Mărturisim că am făcut un test şi această primă ediţie de Gală a fost văzută şi de cei care au fost implicaţi direct atunci, dar şi de cei mult mai tineri, mai detaşaţi de eveniment, pentru care Gala era deja un „program” de televizor.
Pentru că am vrut să vedem dacă – indiferent de vârstă sau implicare – Gala are acelaşi parfum, acelaşi farmec ca şi pentru cei care, în urmă cu 20 de ani, erau mult mai tineri.
O priveşti nu numai cu nostalgie, dar şi cu mirarea unui eveniment care se năştea cu multă prospeţime, cu vervă, cu emoţii mari, cu o sală vie care trăia, în direct, toată desfăşurarea Galei, cu „numere” artistice care, şi după 20 de ani îşi păstrează încă deliciul.
Ce înseamnă Gala Uniter ?
Cea care se desfăşoară, anual, de 20 de ani.
Care este aşteptată, certată sau lăudată, cea care iscă fericiri sau supărări, laude sau diatribe.
Care, la rândul ei, a devenit model pentru alte Gale ce se desfăşoară acum în spaţiul cultural şi artistic.
Dacă ar fi să apelăm la memoria afectivă, Gala e un mare eveniment!
Aşteptat şi pregătit cu multă, multă minuţiozitate. Ca să surprindă, să placă, să emoţioneze. Şi să reunească lumea teatrală într-un regal al întâlnirilor ce poate fi urmărit şi la televizor.
Pentru că îi vezi pe toţi, frumoşi şi cuminţi cum vorbesc, cu inima plină, despre teatru şi viaţa în teatru, despre spectacole, despre colegi, despre cei care sunt şi despre cei care au plecat …
Pentru frumuseţea emoţiilor, a gândurilor, a prezenţelor şi a tuturor declaraţiilor, vă invităm să vizionaţi prima Gală a Premiilor Uniter care a avut loc în aprilie 1993 la Teatrul Odeon.
Piesa anului 2011
Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2011”, compus din MARINA CONSTANTINESCU, MARIAN POPESCU (critici de teatru) şi CLAUDIU GOGA (regizor), a decis să reţină în Selecţia Finală următoarele piese:
„Iarna cărţilor noastre”de ANA BOARIU
„O, lume nouă”de LIVIU LUCACI
„Soţii, prietene, amante”de CORNEL MIHAI UNGUREANU
„Ultimul pact”de OANA MARIA CAJAL
„Aleea soarelui”de GABRIEL PINTILEI
„Mr. Nobody”de EVA CRIŞAN
Dintre acestea, Juriul a hotărât să desemneze câştigătoare piesa:
„Ultimul pact”de OANA MARIA CAJAL
Programul UNITER, „Cea mai bună piesă românească a anului”, se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României.
Premiul va fi oferit în seara Galei Premiilor UNITER din 23 aprilie a.c. iar Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.