Ediția I
Perioada: 22-28 septembrie 2025
Locația: Alba Iulia
Producători: UNITER și Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia
Finanțator: Consiliul Județean Alba
Director artistic: Marina Constantinescu
UNITER are înscrisă în fibra existenței sale teatrul poetic, rostirea poeziei ca pe o lectură a dramaticului, al cărui reprezentant de mare ținută a fost Ion Caramitru. Cel care a păstrat vie ideea de teatru poetic, a arătat-o în diferitele spectacole susținute în țară și în străinătate, alături de artiști prestigioși. Ion Caramitru a încercat să predea ștafeta teatrului poetic către tânăra generație și prin organizarea unor ateliere de poezie la Ipotești, locul pe care îl prețuia și pentru că era locul lui Eminescu, dar și pentru că a avut o contribuție esențială la refacerea și punerea în circulație culturală a acestui spațiu.
Credem că în peisajul contemporan este nevoie de formarea unor echipe mixte de artiști, care să redefinească teatrul poetic, să învețe să citească, să analizeze și să rostească un tip de poetică teatrală, contemporană și nu numai, sonete, monologuri. Rostirea poeziei impune, în primul rând, cunoașterea și, apoi, o rostire impecabilă a limbii române.
Atelierul de poetică teatrală „Ion Caramitru” dorește să revitalizeze, în spirit contemporan, una dintre tradițiile marcante ale teatrului românesc – teatrul poetic – tradiție pe care UNITER a promovat-o de-a lungul timpului.
Proiectul se concretizează în realizarea unui atelier de poetică teatrală ce reunește artiști: poeți și actori, actori consacrați, un regizor, un scenograf, un profesor de dicție, profesori-cercetători. Unul dintre scopurile atelierului este ca, punându-i împreună pe artiști, aceștia să descopere valențele dramatice ale unei structuri poetice, să identifice și să folosească instrumentele de analiză pe textul poetic, așa cum au făcut-o reprezentanți de seamă din teatrul românesc.