de Uniter miercuri, 7 iunie 2023
Gala Premiilor UNITER 2023 a revenit după șase ani la Timișoara și prezintă zilele acestea producțiile nominalizate la categoria cel mai bun spectacol al anului 2022.
Mai jos vă prezentăm câteva declarații făcute de participanții la conferința de presă. Înregistrarea integrală a conferinței o puteți vedea mai jos.
Alin Adrian Nica, președintele Consiliului Județean Timiș
„Consiliul Județean Timiș continuă seria acțiunilor care consolidează poziția Timișoarei pe harta culturii naționale și europene, demonstrând încă o dată că acest domeniu, cultura, este o prioritate pentru noi. Administrația județeană este parte a acestui program cultural, în calitate de partener principal și principal pilon al programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și a reușit să facă în Timișoara investiții de milioane de euro, astfel încât să lăsăm o moștenire pentru anii următori – o moștenire durabilă și sustenabilă.
Din seria de evenimente pregătite de Consiliul Județean Timiș în acest an special pentru Timișoara face parte și Gala Premiilor UNITER – un eveniment anual de mare notorietate, de evaluare și valorizare, într-un cadru festiv, a creației teatrale românești și contemporane.
Foarte important este că spectacolele nominalizate intră într-un circuit festivalier în țară și sunt promovate constant, iar noi vom avea ocazia să vedem aici, pe viu, cele trei spectacole nominalizate la cel mai bun spectacol teatral din anul acesta de referință.“
Dragoș Buhagiar, președintele UNITER
„Ne-am gândit că ar fi foarte interesant să legăm istoria Timișoarei cu Gala UNITER. În ce sens? Acest oraș a fost un oraș emblemă la începutul secolului XX, dovadă fiind multitudinea stilurilor arhitectonice și dimensiunea urbanistică a acestui loc foarte important. A fost un oraș iubitor de Operă, de musical-uri și nu întâmplător, ne-am legat organic de această istorie, fiindcă Gala UNITER din acest an va fi constituită ca un spectacol, nu ca o înșiruire de premii; gala vine cu acest concept aplicat spațiului cultural Timișoara. E un spectacol cu un iz de anii ’30 regizat de Răzvan Mazilu, în scenografia mea.“
Aura Corbeanu, vicepreședintele UNITER
„Este pentru prima dată când spectacolul galei este precedat de aceste spectacole nominalizate. A fost un efort special și vă invit să mergeți să vedeți Fabrica de Decoruri. Este un spațiu de care ne-am îndrăgostit. Vreau să vă invit să vedeți și spectacolele de la Sala 2, unde sunt spectacolele noastre adaptate. Nu puteam face această gală fără sprijinul necondiționat al echipei tehnice și al echipei de management a Teatrului Național Timișoara. Suntem o echipă completă, echipa UNITER care este formată din 6-7 persoane, căreia i s-au alăturat zeci și sute de tehnicieni de la TNT și Opera Națională.“
Ada Hausvater, manager al Teatrului Național Timișoara
„Mă bucur că anul acesta Gala UNITER are loc la Timișoara și sunt extrem de fericită că are loc în perioada Capitalei Culturale. Teatrul Național este bucuros să ofere prin experiența pe care o are de foarte mulți ani suportul echipei, pentru ca totul să se întâmple în cele mai bune condiții. Cu acest eveniment, Fabrica de Decoruri este prima dată deschisă ca spațiu de spectacol.“
Compozitorul Vasile Șirli a vorbit despre „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, spectacol nominalizat la categoria „Cel mai bun spectacol“, pentru care semnează muzica originală: „Spectacolul de la Iași este o poveste foarte interesantă pentru mine, pentru că este un text extrem de dificil pentru natura omului. Ți-e greu să gândești în felul în care se gândește autorul acestei piese. Ți-e greu să accepți. Și apoi, trebuie să mergi la morala acestei piese. Vă recomand să vedeți spectacolul, pentru că vă va schimba punctul de vedere asupra lumii și arată că nu suntem atât de frumoși și de zâmbitori și de roz toți. Există și un pic de negru în fiecare, un pic de albastru. Acest spectacol vă va face, sper, să iubiți mai mult florile, și iarba, și aerul, și să fiți atenți la ce veți face în continuare.”
Ada Lupu, actriță nominalizată pentru rolul Beatrice Cenci din spectacolul „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iași, la categoria Cea mai bună actriță în rol principal
„Dincolo de emoțiile și de bucuria galei, îmi pare foarte bine că o să jucăm spectacolul pentru care suntem nominalizați și, mai mult de atât, că o să avem ocazia să vedem spectacolele celorlalți. Eu mi-am cumpărat deja bilete la spectacolele colegilor din Constanța și din Craiova. Remarc atmosfera de festival care s-a creat, diferit față de celelalte gale, și mă bucur că sunt alături de colegi. Reprezint un spectacol în care cred din tot sufletul. Mă bucur că are ocazia să fie văzut. Am mai jucat în Timișoara: am avut parte de o primire extraordinară și mă bucură vestea că o să ne reîntâlnim cu publicul de aici.”
Vlad Udrescu, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul Creon din spectacolul „Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
„Mă gândeam că unul din motivele pentru care majoritatea facem teatru sunt întâlnirile pe care le avem: alături de colegi, alături de regizori. Și una dintre marile întâlniri pe care eu le-am avut în cariera mea profesională, dar și în dezvoltarea mea umană, este întâlnirea cu Declan Donnellan, cu care am avut ocazia să lucrez la Craiova, care mi-a demonstrat că teatrul se poate face cu generozitate, cu dragoste, cu tandrețe.”
Claudiu Mihail, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul titular din spectacolul „Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
„Ca artiști, ne naștem cu o groază de emoții pe care vrem să le dăm mai departe și cred că toată munca noastră este legată de faptul că, în cariera noastră profesională, încercăm să le împărtășim. Și ușor, ușor, ele se transformă și, la un moment dat, se pierde din emoție – știu asta. Dar mi-aș dori ca, peste ani, să nu se schimbe atât de tare și să rămân, până la final, cu emoțiile pe care le am astăzi.”
Ramona Drăgulescu, din echipa spectacolului „Oedip Rege”
„Declan Donnellan a fost o altă școală pentru mine, pentru noi toți. Ne-a învățat cum poți să faci teatru când ți se spun povești și întâmplări, fără să ți se ceară ceva specific – și tu știai clar ce ți se cere.”
Theodor Șoptelea, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolurile din spectacolul „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța
„Mă bucur foarte mult că există showcase-ul acesta, pentru că unul dintre motivele pentru care eu am ales meseria de actor a fost faptul că am cunoscut niște oameni care m-au adus în acest univers. Nu m-am îndrăgostit de sfânta scândură sau de reflectoare, ci prin oameni am ajuns să-mi dau seama că îmi place treaba asta. Și faptul că acum ne întâlnim cu toții și avem parte de contextul ăsta e tare.”
Theodor Cristian Niculae, nominalizat la categoria Debut pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța
„Mă bucur de multele întâlniri de acest gen din perioada asta, a micului festival Uniter, că deja, cum zicea și Ada, ia formă de festival. Mă bucur foarte mult că o să am întâlniri cu colegii din breaslă. Mă bucur și de dezvoltarea laturii acesteia în care publicul este mult mai apropiat de gală și poate să intre în contact mult mai mult cu carnea spectacolelor.”
Mihaela Velicu, din echipa spectacolului „Seaside Stories“
„«Seaside Stories» e o chestie foarte personală, intimă. Eu sunt din Constanța, însă am plecat din oraș la 18 ani. M-am întors, m-am angajat la teatru (nu mă așteptam) și cred că nici nu visam să repet cu Radu Afrim pe plajă. Am trăit o chestie extraordinară. Ne dădeam seama de ea în timp ce o trăiam. De fiecare dată când jucăm, nu ne vine să credem că reușim să aducem marea în orice context.”
Nina Udrescu, nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolurile din spectacolul „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța
„Această nominalizare pentru mine a fost o mare, mare bucurie. Mi-a pierit puțin vocea când am fost anunțată că am fost nominalizată. Sigur, repet, pentru mine, e un pic cam târziu, dar știți cum e, mai bine mai târziu decât niciodată. Domnul regizor Radu Afrim, pe care abia aștept să îl revăd după aproape un an de zile, m-a investit cu încredere în acest frumos spectacol: și greu, și frumos, și de toate felurile, pe care cu drag vă invit să îl vedeți.”
INFO
Programul celor mai bune producții teatrale ale anului 2022, la Timișoara:
– 7 iunie, ora 18.00 și 21.00, Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara – Parcul Civic:
„Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod, producător Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
– 8 iunie, ora 19.00 & 9 iunie, ora 16.00, Fabrica de Decoruri a Teatrului Național, (str. Paul Morand nr. 9, în Parcul Industrial Freidorf), deschisă în premieră ca spațiu de spectacol, cu această ocazie:
„Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, producător Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
– 9 iunie & 10 iunie ora 19.00, Sala 2 a Teatrului Național – Parcul Civic:
„Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, producător Teatrul de Stat Constanța
Detalii despre spectacole găsiți pe site-ul www.uniter.roși pe site-ul partenerului și gazdei noastre, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.
Cumpărați bilete la spectacolul Galei UNITER on-line, pe www.tntm.ro sau fizic de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara –
Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, marți-duminică, orele 11.00-19.00, tel. 0256 201 117
*
Spectacolul Galei Premiilor UNITER va avea loc la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara luni, 12 iunie, ora 20.00.
Evenimentul va fi transmis în direct pe www.uniter.ro, www.tvr.ro, TVR Cultural. De la ora 19.00 surprindem sosirea invitaților pe COVORUL ROȘU, eveniment transmis LIVE pe contul de YouTube al UNITER și pe pagina de Facebook a UNITER.
Foto: Andrei Gîndac