S-a stins Sanda Manu (6 august 1933 – 19 aprilie 2023)

Misiune dificilă pentru lumea teatrală din România: să se despartă de omul de teatru SANDA MANU.

S-a stins Sanda Manu (6 august 1933 – 19 aprilie 2023)

Este de prisos să înșiruim premiile și distincțiile pe care le-a primit sau spectacolele pe care le-a regizat. Pentru că ele rămân cu noi în acest spațiu și timp. Vom face mereu apel la ele când ne vom aminti de SANDA MANU.

Esențial este să ne oprim în loc pentru câteva minute și să ne amintim de inteligența, tăria, înțelepciunea, încăpățânarea, uriașa putere de muncă și devotamentul doamnei SANDA MANU, unul dintre cei mai iubiți și apreciați padagogi ai teatrului românesc. Profesoara care a format jumătate din actorii români. Mulți dintre ei o numesc „o a doua mamă”.

Așa cum ea însăși afirma într-un interviu, „teatrul este făcut din generozitate și din oameni care dau”. Și doamna SANDA MANU a făcut teatru cu și din generozitate, cu o dăruire totală și cu o iubire nemărginită față de teatru și față de actorii pe care i-a modelat cu răbdare și migală.

Lucru evident și de necontestat, SANDA MANU a fost omul care a pus piatra de temelie în viețile multor actori români. Profesorul de teatru prin excelență. Omul căruia teatrul românesc îi datorează enorm.

„Dacă ei îmi datorează o bucățică din cariera lor, eu le datorez foarte mult din cariera mea.” (dintr-un interviu realizat de Mirela Nagâţ şi difuzat de TVR pe 27 august 2011).

Vă mulțumim pentru că v-ați dăruit și pentru că ne-ați dăruit felul dumneavoastră temeinic și unic de a face teatru.

Cei care doresc să își ia rămas bun o pot face vineri, 21 aprilie, începând cu ora 15.00 la Biserica Amzei (Strada Biserica Amzei nr. 12). Sâmbătă, 22 aprilie la ora 11.00 va avea loc slujba de înmormântare la aceeași biserică, urmată de înmormântarea la Cimitirul Sfânta Vineri (Calea Griviței nr. 202).

Dumnezeu să o ierte!

UNITER