Retrospectiva de scenografie Helmut Sturmer

Retrospectiva de scenografie Helmut Sturmer” reprezinta un traseu vizual, ce marcheaza 40 de ani de cariera artistica a unui important artist european, al carui inceput de drum a fost Sibiul.

Proiectul, înscris în cadrul programului « Sibiu – Capitală Culturală Europeană » şi organizat de către UNITER, se concretizeaza in realizarea unei expozitii de arta (scenografie – instalatii – elemente plastice) si itinerarea acesteia, producerea si lansarea unui catalog album de scenografie Helmut Sturmer.

Proiectul este structurat pe următoarele componente :

 

Retrospectiva Helmut Sturmer. Avînd în vedere că debutul artistului a fost in Sibiu, dorinţa acestuia este ca retrospectiva să fie lansată în acest oraş ca un omagiu adus urbei.
Expozitia va conţine cca. 40 de panouri (80 x 100 cm) cu imagini fotografiate, schiţe de concepţie, fotografii de machete, imagini din spectacolele realizate de autor în ţară şi în străinătate.

Într-un context lărgit al expoziţiei, se vor amenaja două spaţii pentru prezentarea în paralel a două instlaţii pe teme specifice teatrului.

Sala 1: „Mormantul Ofeliei” – În memoria lui Vlad Mugur.
O instalaţie – loc de meditaţie în jurul unui mormânt magic, inspirat din „Hamlet”-ul lui Vlad Mugur. Concepţia: Helmut Stürmer. Elemente plastice, măşti: Ilona Varga-Jaro. Video si light design: Frank Stürmer.

Sala 2: „Bacantele”
Obiecte şi recuzită „teatrală” puse într-un context ce leagă teme antice de arta contemporană. Concepţia: Helmut Stürmer şi Silviu Purcarete în colaborare cu Vasile Sirli si Iosif Herţea (pentru ambianţa sonoră) şi Frank Stürmer (pentru video, fotografii şi lumină). Măşti şi obiecte: Ilona Varga-Jaro.

Catalogul album „Helmut Stürmer – 40 de ani de scenografie”. Acesta va cuprinde cca. 250 de pagini cu imagini, documente, proiecte ale unor spaţii teatrale românesti şi europene ce ilustrează drumul realizării diverselor scenografii (schiţe de idei, fotografii de machete, imagini din spectacole) realizate de artist în perioada 1970 – 2007. Textele vor fi prezentate în limbile română, germană şi engleză.