(Română) 10 clipe pentru 29 de ani

Gheorghe Dinică

La cea de-a patra ediție a Galei UNITER (1996), Premiul pentru excelență i-a fost oferit actorului Gheorghe Dinică, ce avea în palmares la acea dată peste 30 de roluri celebre în teatru și peste 60 de roluri în film și televiziune.

 

Olga Tudorache

Olga Tudorache a primit la ediția 2009 a Galei Premiul de excelență, după ce, în 1999, primise Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Regina din „Regina mamă” (r. Gelu Colceag), dar și Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a treia ediție a Galei.

 

Ion Caramitru

Gala Premiilor UNITER este un proiect inițiat și coordonat de actorul Ion Caramitru, care a fost și amfitrion al celor 29 de ediții desfășurate până acum, și care, conform regulamentului, nu a fost niciodată nominalizat sau premiat în acești ani, cu excepția unui Premiu de onoare acordat în cadrul ediției din anul 2005, însă de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, secția română.

 

Leopoldina Bălănuță

Gala Premiilor UNITER a acordat, la cea de-a 5-a ediție, din 1997, Premiul pentru întreaga activitate actriței Leopoldina Bălănuță.

 

Mircea Albulescu

Cea de-a patra ediție a Galei UNITER din 1996 îi aduce lui Mircea Albulescu o nominalizare la categoria Teatru Radiofonic pentru spectacolul Scripcarul diavolului după O’Neill, în adaptarea și regia lui Mircea Albulescu, un an mai târziu fiind nominalizat la categoria Cel mai bun actor. Iar la cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor UNITER din 2005, îi este acordat Premiul pentru întreaga activitate.

Draga Olteanu Matei

La ediția 2005, când UNITER aniversa 15 ani de existență, Premiul pentru întreaga activitate pentru o carieră de 55 de ani de teatru a fost acordat de senatul UNITER actriței Draga Olteanu Matei.

 

Radu Beligan

Gala UNITER a acordat Premiul pentru întreaga activitate la ediția din 1997 și Premiul de excelență la ediția din 2008 actorului Radu Beligan, care, în 2013, a fost inclus în Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru.

Alexandru Tocilescu

Alexandru Tocilescu a fost nominalizat de două ori pentru cea mai bună regie, în 2006 și 2007, după ce, în 2001, „O scrisoare pierdută”, montată la Teatrul Național din București primise Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului. În anul 2012, i s-a decernat post mortem Premiul de excelență după ce, în 2002, primise Premiul pentru întreaga activitate, prezentat de actrița Irina Petrescu

Ion Lucian

Câștigător al Premiului pentru întreaga activitate în anul 2001, și câștigător al Premiului special pentru teatrul pentru copii în anul 2002 a fost actorul Ion Lucian, nelipsit de pe scenă peste 70 de ani și, totodată, creator al Teatrului EXCELSIOR București.

Cătălina Buzoianu

Regizoarea Cătălina Buzoianu a primit două nominalizări în 1994 și 1996, și două Premii UNITER pentru cea mai bună regie: în anul 1995 pentru „Dibuk” la Teatrul Evreiesc de Stat și „Pescărușul” la Teatrul Mic din București, și în 1997, pentru spectacolele „Penthesilea” la Teatrul Dramatic Constanța, „Kira Kiralina” de la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, „Copilul îngropat” și „Șase personaje în căutarea unui autor” la Teatrul Bulandra București.